Suma sumárum znovu v ČT, první díl si posvítí na hypotéky

Praha – Pořad Suma sumárum aneb Kde jsou mé peníze, který radí jak nenaletět, ušetřit a nechat peníze vydělávat, se vrací na obrazovky České televize. Vysílat se bude pravidelně každý čtvrtek od 15. září opět na dvou programech – v premiéře od 21:00 na ČT1, odborníci pak stejné téma prodiskutují od 21:30 v rámci pořadu Ekonomika ČT24.

Projekt, který má posilovat finanční gramotnost se na obrazovky ČT vrací tématem týkajícím se bydlení. Moderátoři pořadu svým hostům položí otázku, zda je lepší spoléhat na pronájem, nebo si raději pořídit vlastní bydlení, byť si na ně musíme půjčit. O týden později se diváci mohou těšit na reportáže a diskusi na téma společné vlastnictví.

Co diváky čeká v prvním díle?

Zadlužování je dnes módou. Podle odborníků je ale půjčka na bydlení jednou z mála, která má smysl. Protože se ale ceny nemovitostí liší město od města, nemusí se hypotéka vyplatit vždy a všem. Odborníci proto v pořadu Suma sumárum shrnou výhody a nevýhody pořízení bytu na hypotéku i bydlení v nájmu. Pokusí se rovněž nastínit faktory, které by měl každý zvážit, než zvolí jednu z těchto variant.

Kromě toho Suma sumárum zavede diváky do dvou rodin, které už podobnou situaci řešily. Každá z nich dospěla k jinému závěru a vysvětlí nám proč. Nebudou chybět názory dětí a známých osobností. A proč historicky řešíme dilema mezi vlastnictvím a svobodou, vysvětlí charismatický ekonom Tomáš Sedláček.

Upoutávka na pořad Suma sumárum (zdroj: ČT24)