Češi v posledním desetiletí zbohatli

Praha - Finanční majetek na jednu osobu se v České republice za posledních deset let zdvojnásobil na 320 000 korun. Spolu se Slovinskem a Estonskem tak Česko patří mezi tři nejbohatší země východní Evropy. V tempu růstu ale za regionálním průměrem zaostává. Vyplývá to ze studie společnosti Allianz, která analyzovala vývoj majetku a dluhů domácností v padesátce zemí.

Celosvětový hrubý finanční majetek podle průzkumu v roce 2010 vzrostl o 6,2 procenta na 95 300 bilionů eur a překonal rekord z konce roku 2007. V čele žebříčku nejbohatších zemí zůstává stejně jako loni Švýcarsko těžící ze silné měny. Za ním s odstupem následují USA, Japonsko, Dánsko a Nizozemsko. 

Přestože se tempo růstu majetku značně zpomalilo, na české domácnosti neměla finanční krize podle studie Allianz příliš velký dopad. Tento vývoj se však od celosvětových trendů liší. Všude ve světě je totiž zřetelný trend směřující k bezpečným aktivům. Za poslední tři roky zpomalil nejen růst majetku, ale také růst dluhů domácností. Následkem toho se zadluženost v Česku víceméně stabilizovala okolo 35 procent.

Domácnosti chudších zemí mají méně dluhů 

Zadluženost domácností je problém bohatých zemí, kde v průměru dosahuje 88 procent. Naproti tomu zadluženost v nejchudších zemích je stále nízká, na úrovni 20 procent. Stejné rozdíly lze najít i ve východní Evropě, kde zadluženost v členských státech EU činí téměř 40 procent, zatímco průměr v ostatních zemích regionu je pouze 14 procent.

Michael Heise, hlavní ekonom Allianz:   

„V porovnání s růstem světové ekonomiky a inflací za stejné období je tento vývoj spíše zklamáním. Opakující se finanční krize a poklesy akciových trhů si vybraly svou daň u střadatelů.“

Čína
Zdroj: ČT24

Oslabený vývoj poznamenal především rozvinuté průmyslové země. Průměrný růst v nich byl mnohem pomalejší než celosvětový průměr a hrubý finanční majetek na osobu na konci roku 2010 se ocitl na nižších hodnotách než před krizí. Naproti tomu hrubý finanční majetek v rozvíjejících se ekonomikách Asie, Latinské Ameriky a východní Evropy se za posledních deset let zvyšoval dvouciferným tempem. Východní Evropa byla v posledním desetiletí dokonce nejrychleji rostoucím regionem na světě.