Místo slíbené půjčky dostala klientka životní pojištění

Praha – Půjčíme ihned, půjčíme každému, půjčíme na cokoli. Podobné inzeráty už jsme jistě všichni viděli. Zpravidla jim nevěnujeme pozornost a letáčky s těmito nabídkami házíme do koše. Když se ale dostaneme do finančních problémů, vidíme to jinak. A pak si řekneme, proč to nezkusit? O nic přece nemůžeme přijít, v nejhorším případě nám firma půjčku nedá. Bohužel, občas se může stát i to, že firma nám sice půjčku neposkytne, ale my nakonec přesto platíme.

Paní Sylvie Vývlečková se dostala do finančních potíží a potřebovala půjčit peníze. Ve schránce našla letáček společnosti AMV Group a svitla jí naděje. „Bylo tam napsané, že půjčí důchodcům, nezaměstnaným, těhotným, no prostě všem,“ popsala paní Vývlečková. Na letáčku bylo uvedeno telefonní číslo společnosti. Nejprve tam zavolal její tatínek, pak i ona. I telefonní rozhovor vypadal více než nadějně.

„Řekli bez problémů, řekněte mi příjem, řekněte mi kde bydlíte, přijde vám SMS zpráva o tom, jestli je úvěr schválen, a pokud ano, budete postupovat podle pokynů ve zprávě,“ uvedla dále.

Pokyn od firmy přišel opravdu brzy. „Asi za hodinu a půl nám oběma přišla SMS zpráva, že úvěr je schválen, stačí jen zavolat a domluvit si schůzku ve firmě,“ popsala své zkušenosti Vývlečková. A tak v dohodnutý den jela do Ostravy, do pobočky společnosti AMV Group s.r.o. I osobní jednání se zástupcem společnosti probíhalo slibně. Podle slov paní Vývlečkové jí byl úvěr přislíben. Jedinou podmínkou bylo uzavření životního pojištění.

„To se mi moc nelíbilo, protože jsem říkala, že už životní pojištění mám a řádně ho platím, tak nevím, proč bych si měla pořizovat nějaké další,“ divila se Vývlečková. Jenže zástupce společnosti tvrdil, že pokud bude pojištění uzavřeno u pojišťovny AXA, je úvěr na 99,5 procenta jistý. A to paní Vývlečkovou přesvědčilo. Pokud by jí firma půjčila, vyřešilo by to její problémy a i při splátce pojištění ve výši 800 měsíčně by jí to stálo za to. A tak paní Vývlečková podepsala smlouvu a čekala na peníze. Místo toho ale přišel jen dopis, že úvěr poskytnut nebude.

„Podle mě to byl podraz. To tak vypadá, že jim šlo jenom o to, získat klienta pro pojištění pro AXU, myslím si, že vůbec neměli zájem nějaké peníze půjčit,“ rozhořčila se. A tak po pár splátkách přestala pojištění platit. A taky proč, své pojištění má uzavřeno již dávno a řádně ho platí a žádné další pojištění nepotřebuje. Společnost AMV ale poslala výhrůžný dopis. „Bylo tam napsáno, že jestli ihned nezaplatím dlužné splátky na pojištění, budu muset zaplatit společnosti AMV Group 40 tisíc,“ uvedla Vývlečková.

Advokát: AVM Group zřejmě uvedla klientku v omyl

A v čem je vlastně problém? Paní Vývlečková úvěr nemá, společnosti nic nedluží, tak proč by měla platit životní pojištění? Důvod je prostý. Ve smlouvě se zavázala, že pojištění bude dva roky platit.

„Je nepochybné, že úmyslem paní Vývlečkové nebylo uzavírat pojistnou smlouvu, nýbrž smlouvu úvěrovou a je proto otázkou, zdali nedošlo při uzavírání smlouvy k omylu,“ poukázal advokát Ivo Tichovský. „Taková smlouva by pak byla neplatná, takže doporučuji, aby se paní Vývlečková tohoto omylu vůči společnosti AMV Group dovolala a od smlouvy odstoupila,“ doporučil.

„Ta smlouva je pro klienta opravdu velmi nevýhodná a je jednostranně zaměřená na to, aby klient uzavřel smlouvu o životním pojištění a zavázal se, že je bude po dobu dvou let platit,“ potvrdil finanční poradce Tomáš Benbenek. „Takové jednání je ale dle mého názoru naprosto neetické a nemorální,“ dodal.

Logo společnosti AXA
Zdroj: Frederico Gambarini/ISIFA/EPA

A co na to AXA?

V současnosti prý analyzuje informace, které má k dispozici. „V případě, že praktiky společnosti AMV budou nadále pokračovat, reálně uvažujeme o ukončení naší spolupráce,“ uvedl mluvčí finanční skupiny AXA Marek Zeman. „Klienti, kteří si neví rady a potřebují se poradit o otázkách týkajících se životního pojištění, které uzavřeli prostřednictvím společnosti AMV, se mohou obrátit na naše regionální pobočky,“ doporučil.

Vydali jsme se také do pobočky AMV Group v Ostravě. Přítomná pracovnice nebyla oprávněna se vyjadřovat, jen nám sdělila, že AMV Group sama půjčky neposkytuje, ale je pouze jejich zprostředkovatelem. A v tom je asi největší problém. E-mailové vyjádření nám pak zaslal tiskový mluvčí společnosti. Podle něj AMV Group úvěr paní Vývlečkové nikdy neslíbila, pojištění si klientka sjednala dobrovolně a ujednání o smluvní pokutě za nedodržení podmínek uzavřeného životního pojištění je ve smlouvě.

A rada na závěr? Buďte opatrní při uzavírání smluv s nebankovními institucemi. A pokud máte finanční problémy, raději o radu požádejte nezávislého finančního poradce nebo některé neziskové sdružení, například občanské poradny nebo poradny při finanční tísni.