Objevena další kopírovací zařízení na bankomatech

Praha - Na bankomatech v Praze se náhle objevilo nápadně velké množství podvodných kopírovacích zařízení. Bankám se naštěstí podařilo zasáhnout včas - většině klientů, kterým krádež peněz z účtů hrozila, karty preventivně zablokovaly. Přesto někteří o tisíce korun přišli - jejich karty přitom byly vybrané v USA. Šlo o práci dvou různých gangů – police je už prý zatkla.

Jsou technicky velmi zruční a počítačově zdatní. Jsou po celém světě a zaměřují se na platební karty, které jsou cestou k účtům klientů, kteří si nevšimli, že při výběru z bankomatu projela jejich karta kopírovacím zařízením. Minulý týden takzvaný skimming odhalilo několik bank.

  • „Můžu potvrdit, že se to bohužel týkalo i několika našich bankomatů.“ (Jan Holinka, mluvčí České spořitelny)
  • „Zaznamenali jsme incident na jednom bankomatu v centru Prahy.“ (Denisa Salátková, mluvčí ČSOB a Poštovní spořitelny)
  • „Jednalo se řádově o jednotky bankomatů.“ (Monika Klucová, mluvčí Komerční banky)

Zakrýt klávesnici rukou už nestačí

Dnes už je skimming tak důmyslný, že už nestačí zakrýt klávesnici rukou, protože i pod ní je  zařízení na principu mobilního telefonu, který data posílá do vzdáleného počítače, kde se schází i údaje z karet. Rozpoznat takový zásah na bankomatu je pro laika velmi složité.

Něco není v pořádku

Loni ale polovinu případů odhalili samotní klienti. Nezdálo se jim třeba místo, kam se vkládá karta, nebo zjistili, že na celém tomto pultu je nasazený ještě jeden další. V jiných případech jim přišlo podezřelé, že se jim hůř zadává PIN kód.

Jak konkrétně tentokrát zařízení vypadalo, pražská policie nezveřejnila, nezveřejnila ani počet bankomatů a obětí. Podrobnější informace plánuje oznámit až zítra. Podle informací České televize o víkendu kriminalisté dopadli dva gangy, které pracovaly nezávisle na sobě.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)