V Las Vegas se představují žhavé technologické novinky

New York/Las Vegas – Největší světový veletrh elektroniky CES (Consumer Electronic Show) v Las Vegas právě dnes otevřel své brány veřejnosti. Příznivci moderních technologií si na něm mohou prohlédnout například zbrusu novou Nokii s operačním systémem Windows. Mluví se také o chytrých televizích, ultravýkonných tabletech nebo o přístrojích ovládaných hlasem. Odhady napovídají, že výstavu navštíví přes 140 tisíc návštěvníků.

Například Google představil ve spolupráci se Samsungem přístroj plně podporující Google TV. Novinek jsou ale desítky. Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung dnes potvrdil svou vizi, že chce během letošního roku překonat svého konkurenta Nokii a stát se jedničkou v prodeji mobilních telefonů. Nokia přitom právě představila novinku, kterou je smartphone s čtyřpalcovým displejem. „Lumia 900 je první chytrý telefon na světě umožňující superrychlý přenos dat pomocí sítě LTE umožňující kvalitní surfování, přenost audia i videa. Navíc má skvělý foťák a baterii s dlouhou výdrží,“ popsal šéf společnosti Nokia Stephen Elop.

Televize ovládaná hlasem

Korejská společnost LG Electronics předvedla už v pondělí v Las Vegas televizory, které umí reagovat na hlas. Tato schopnost bude ale jen omezená, protože divák nebude moci hlasitými povely přepínat kanály ani ovládat hlasitost, ale obsluhovat jen některé doplňkové internetové aplikace. Ke svým nejdražším televizorům s plochou obrazovkou bude LG dodávat ovladače s mikrofonem. Přes ně bude moci uživatel zadávat na obrazovku text do servisu Twitter nebo do internetového vyhledávače.

55palcová OLED 3D televize LG
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA

Nick Laperle, prezident firmy Sonomax

„Je to místo, kde se všichni sejdou a dělají plány na svůj další rok. Obchodníci sem přijíždějí, aby viděli nové produkty. Potkáte tu prakticky všechny. Je to opravdu dobrá show.“ 

Na veletrhu bylo současně oznámeno, že aplikace UltraViolet, která umožní on-line sledování a nákup hollywoodských filmů, se na trhu objeví už v letošním roce. Aplikaci vyvíjí společnost Flixster a bude nejprve přístupná na televizorech Panasonic a přehrávačích Blu-ray, které používají pro připojení na internet systém Viera Connect. 

Veletrh CES nabídne například 3D televizi bez brýlí, která je určena pro více diváků. Další typy chystaných televizorů pak budou poslouchat na slovo. Letošním hitem pak mají být ultrabooky. „Je to třída notebooků, lehké tenké poměrně výkonné stroje,“ přiblížil redaktor serveru Mobil.cz Luděk Vokáč. Ve Vegas má být představeno 30 až 50 ultrabooků, jak uvádí šéfredaktor časopisu Extra PC Jan Čarek. Mezi nimi je i netrpělivě očekávaná novinka Acer Aspire S5, který má být nejtenčím notebookem na planetě a má tak pokořit i MacBook Air.

Návštěvníci se mohou těšit i na hodinky, které nahradí sekretářku. Přes bluetooth upozorní na email, telefonát nebo SMS zprávu. Ani české firmy rozhodně nebudou pozadu. Třeba Jablotron chce představit patentový systém ovládání alarmů budoucnosti. „Účast vidíme jako šanci uplatnit se na trhu v Severní a Jižní Americe,“ říká obchodní ředitel Jablotronu René Gubančok. 

Společnost Zoner zde představí průlomový software pro práci s fotografiemi. Ten využívá technologie, které zatím měly jen nejmodernější počítačové hry. Z českých firem má na veletrhu své zastoupení také společnost Jablotron, která vyrábí alarmy pro automobily i domy.

Lasvegaská největší výstava elektroniky na světě ztrácí vliv

Vliv obří výstavní akce ale podle deníku The New York Times (NYT) upadá. Můžou za to změny v oboru, ale i fakt, že firmy své zásadní novinky raději představují jinde a jinak, aby na ně strhly větší pozornost. Například internetový gigant Amazon tak představil svůj očekávaný tablet Kindle Fire loni na podzim v New Yorku. V minulosti se pak CESu vyhnul třeba i Microsoft při uvedení pohybového ovládání Kinect pro svou herní konzolu Xbox. Nemluvě o Applu, který své zásadní inovace, jako byl iPad či iPhone, rovněž představuje samostatně. Výrobci prostě podle NYT chtějí vyčnívat z davu, což jim mamutí akce v Las Vegas neumožňuje.

Mezinárodní veletrh spotřební elektroniky CES
Zdroj: Ethan Miller/ISIFA/Getty Images

Změny se projevily také v technologickém odvětví. V minulosti byl CES, jenž se poprvé uskutečnil v roce 1967, setkáním výrobců televizorů a stereopřehrávačů. Tehdy šlo o hlavní zdroj inovací ve spotřební elektronice. Nyní ale oboru dominují zcela jiní hráči, jako třeba právě Apple, Amazon či Microsoft.

Microsoft letos ve Vegas vystavuje naposledy

Posledně jmenovaná společnost dokonce loni v prosinci uvedla, že letos v Las Vegas bude vystavovat naposledy. Šéf firmy Steve Ballmer pak také letos naposledy pronesl zahajovací projev výstavy, kterážto výsada přitom společnosti od roku 1995 patřila čtrnáctkrát. Veletrh nejnovějších výstřelků světa elektroniky se totiž koná vždy na začátku roku, kdy Microsoft většinou nemá žádnou žhavou novinku, kterou by mohl předvést. A ani letos tedy Ballmarův projev nijak nepřekvapil. Šéf Microsoftu hovořil o tom, že chce firma hrát aktivnější roli na trhu smartphonů a počítačových tabletů. Oznámení, kdy si budou uživatelé moci koupit očekávaný operační systém Windows 8, se ale na veletrhu nedočkali.

Jan Kužník, šéfredaktor Technet.cz

„Microsoft chce své výrobky uvádět třeba před Vánoci, kdy očekává větší prodeje, a chce je také uvádět na vlastních akcích.“

Rozhovor s Janem Kužníkem (zdroj: ČT24)

Chladně se k akci staví i vedoucí manažeři mobilních operátorů. Na rozdíl od minulosti na ní letos nepromluví. „Výstava pro velké hráče ztratila důležitost,“ podotýká Phil McKinney, který ještě nedávno působil jako šéf pro technologie v počítačové divizi společnosti Hewlett-Packard. Firma v Las Vegas přestala vystavovat v roce 2009. „CES nyní stojí před otázkou, zda nedosáhl kritického bodu, když ztrácí stále více těchto velkých značek, které pro něj představovaly oporu,“ poznamenal.

Šéf pořadatelského sdružení Consumer Electronic Association Gary Shapiro se ale o akci neobává, přestože například odchodu Microsoftu lituje. Upozorňuje na to, že v Las Vegas letos vystavuje více firem než loni, a to 2 800 oproti 2 700. I společnosti, jež akci opustily, na ní prý přesto konají soukromé akce, protože se jich může zúčastnit mnoho lidí. CES podle Shapira navíc nemá konkurenci v lákání klíčových manažerů, novinářů či prodejců v oboru. „CES je podle všech měřítek dominantní výstavou technologie pro spotřebitele,“ podotkl.