VZP letos opět hrozí ekonomické problémy

Praha – Všeobecná zdravotní pojišťovna by letos mohla hospodařit opět se schodkem, a to až tři miliardy korun, ačkoli původní plán počítal s vyrovnaným rozpočtem. Informoval o tom dnes Český rozhlas Radiožurnál. Ekonomický náměstek VZP Jan Halama přiznal, že pojišťovna již nemá žádné finanční rezervy, což by mohlo krátkodobě vést ke zpožďování plateb lékařům. Ředitel pojišťovny Pavel Horák ale dnes odpoledne na Radiožurnálu popřel, že by hrozily vážné problémy. Situace se dá podle něj lehce vyřešit a platby se nezpozdí.

VZP hodlá ušetřit především na vlastní režii. Pojišťovnu bude muset opustit až 800 zaměstnanců, platy nejvyššího managementu by měly klesnout o 10 procent a státní firma se rovněž zbaví desítek nemovitostí. „Úspory v nákladech budou dosahovat stovek milionů korun,“ upozornil ekonomický náměstek ředitele VZP Jan Halama.

K vyrovnanému rozpočtu by také měla přispět mimořádná finanční injekce ve výši tří miliard korun. Tu v lednu dostane pojišťovna díky loni schválenému zákonu, kterým se ještě jednou přerozdělily zůstatky na účtech všech zdravotních pojišťoven. Peníze ale rozdíly mezi výdaji a příjmy pojišťovny pokryjí jen do poloviny roku.

Jan Halama, ekonomický náměstek VZP:

„V tom druhém pololetí, pokud se nepodaří něco udělat se strukturou poskytovatelů zdravotní péče, popřípadě pokud se nepodaří změnit ten klíč k přerozdělení, tak se ten deficit začne prohlubovat a na konci roku může klidně dosáhnout zhruba tří miliard.“

VZP přesto počítá i s černým scénářem, kdy budou v kase největší zdravotní pojišťovny chybět v druhém pololetí další tři miliardy korun. „Je to hypotetická úvaha na téma, co se stane, když přijde povodeň, když v EU skončí euro, když se propadne HDP ČR o 10%, v tom případě je potřeba připustit , že se tyto vnější vlivy na hospodaření společnosti projeví,“ říká Halama. Podle mluvčího VZP Vlastimila Sršně navíc záleží na vývoji ekonomiky, mezd a nezaměstnanosti. „Tam se to velmi rychle může zhoupnout,“ připustil.

Deficit tří miliard by znamenal zpoždění plateb lékařům a zdravotnickým zařízením o více než týden. S tím se už setkali například ambulantní specialisté, když platby za loňský listopad dorazily některým lékařům od VZP až v tomto týdnu.

Lékařům a nemocnicím zaplatíme včas, slíbil ředitel Horák

Ředitel pojišťovny však věří, že vážné problémy nehrozí. „Prognózy, že nevyjdeme s penězi, se objevují už od roku 2009. Není to jednoduchá situace, ale zatím se nám ji vždy podařilo zvládnout dobře,“ řekl rozhlasu. I třímiliardový deficit by se podle něj dal vyrovnat lehce, protože jsou v systému stále velké rezervy. Například ceny léků a zdravotnického materiálu je prý možné výrazně snížit. Platby lékařům a nemocnicím ze strany VZP by se tak neměly zpozdit. „Budeme platit včas,“ slíbil Horák.

Pojišťovna ve svém plánu na letošní rok sice uvádí také variantu případného úvěru, s tím ale Halama nesouhlasí. „Já jsem přesvědčen, že by si úvěr podle mého názoru jako ekonoma měli vzít spíš ti poskytovatelé, protože oni mají v podstatě velmi bonitní pohledávku za VZP,“ poznamenal.

Holub: VZP hospodaří špatně

„Dá se říct s jistou licencí, že VZP hospodaří špatně. To se rozhodlo v druhé polovině roku 2008, kdy VZP zvýšila výdaje na nemocniční zařízení o 5 miliard. Tím byl vytvořen deficit, který ukrajoval z rezerv, až se v polovině minulého roku ocitla s rezervami na nule,“ upozornil pro ČT24 redaktor Aktuálně.cz Petr Holub.

VZP má od roku 2009 rozdíl mezi ročními příjmy a výdaji zhruba šest miliard. V loňském roce skončila se ztrátou asi pět miliard korun. Pojišťovna dříve uváděla, že na letošek počítá s příjmy zhruba 146 miliard. Takové měly být i celkové výdaje.