MMR a MF pozastavily dotační program Severozápad

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) a ministerstvo financí (MF) už pozastavily regionální operační program Severozápad. Podle ministra Kamila Jankovského hrozí, že chyby na tomto dotačním úřadu, kde dnes probíhá audit Evropské komise, mohou mít systémový charakter. MMR chce hlavní nedostatky ve způsobu čerpání evropských fondů, na které upozornila Evropská komise, vyřešit nejpozději do konce června. EK proto začne Česku proplácet náklady na dotace pravděpodobně nejdříve v září.

Kolem ROP Severozápad je v posledních dnech velmi živo. Minulý týden v prostorech ústeckého úřadu zasahovali policisté z protimafiánského útvaru, kteří zde hledali důkazy o rok staré kauze někdejšího ředitele Petra Kušnierze, dnes do Ústí nad Labem přijeli auditoři Evropské komise. Ti se zaměřují především na nakládání s penězi v programech Doprava a Životní prostředí. V minulosti na korupci na dotačním úřadě upozorňoval jeho bývalý zaměstnanec Leo Steiner. Kušnierz u soudu čelí obžalobě z přijímání úplatku u tří projektů.

ROP Severozápad byl pozastaven

Kvůli pochybnostem se ministerstva pro místní rozvoj a financí rozhodla pozastavit ROP Severozápad. Pochybení úředníků odpovědných za program nemusela být jen selháním jednotlivců, ale mohla mít systémový charakter, myslí si ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Pozastavení programu by podle něj v praxi znamenalo, že by úřad například přestal vyplácet dotace příjemcům nebo nepřijímal nové projekty. Vše bude šéf rezortu s představiteli úřadu řešit v polovině června.

Podle náměstka ministra financí Miroslava Mateje je v Ústí nad Labem největším problémem samotné rozdělování dotací. „Jak zkušenosti ukazují a jak ukazují některá policejní vyšetřování, mohlo docházet k určitým machinacím,“ upozornil Matej. Přesto náměstek očekává, že po vyřešení všech nejasností bude ROP Severozápad brzy znovu obnoven. „Jsme v úrovni spekulací, ale můj názor je, že zavření operačního programu v současnosti nehrozí. Jsem přesvědčen, že na základě kompletních výsledků auditů bude dosaženo kompromisu,“ doplnil.

Daniel Braun, náměstek ministra pro místní rozvoj:

„Čerpání (dotací) se posunulo do fáze, kdy už se realizovalo hodně projektů, a teď vyplavávají na povrch nedostatky. Je potřeba také říct, že celý systém je od začátku nastaven velice složitě… Nicméně není to nic neobvyklého, v celé Evropě se teď řeší případy, které vyplývají z probíhajících kontrol a auditů.“

Evropská komise má pochybnosti o tuzemském systému čerpání evropských fondů již od konce loňského roku, peníze proto Brusel neproplácí od letošního března. „Jednak to byla pochybnost o nezávislosti fungování auditního systému, dále to byla praxe zadávání veřejných zakázek a třetí oblastí byla fluktuace pracovníků a jejich výběr pro administrování evropských fondů,“ vyjmenoval hlavní výtky Bruselu Kamil Jankovský.

Na základě akčního plánu vznikl podrobný harmonogram, o jehož plnění Jankovský každý týden referuje ostatní členy vlády. Jedním z výsledků tohoto harmonogramu je centralizace auditního systému, tedy převedení veškerých kontrolních kompetencí pod ministerstvo financí. „Pověřené auditní subjekty by už neměly být pod vlivem jednotlivých resortů,“ dodal ministr. Na pochyby o systému zadávání tendrů podle Jankovského částečně odpoví nový zákon o veřejných zakázkách, který platí od začátku dubna.

16:9
Zdroj: Alžběta Jungrová/isifa/Lidové noviny

Ministerstvo pro místní rozvoj na to reagovalo vytvořením akčního plánu a zastavením žádostí o proplácení evropských programů. „My jsme se s Evropskou komisí dohodli, že připravíme harmonogram opatření, která odstraní ty nejzávažnější připomínky, a také jsme se dohodli, že Česká republika nepošle žádost o platbu a pokusíme se připomínky komise nějakým způsobem vyřešit,“ popsal šéf resortu. „Do konce června musíme splnit akční plán, který máme s ministerstvem financí,“ dodal.

V období let 2007 až 2013 může Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj získat 776,1 miliardy korun. Celkem úřady od roku 2007 proplatily do konce letošního března příjemcům dotací 327 miliard korun.