ECB zřejmě poprvé sníží úrokovou sazbu pod jedno procento

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka (ECB) dnes zřejmě sníží úrokové sazby na historické minimum. Hlavní sazba klesne na 0,75 procenta, kde v historii eurozóny zatím nikdy nebyla. Cílem je povzbudit finanční trhy. Podle analytiků by měla podpořit klesající ekonomiku eurozóny i dalšími kroky. Ty by povzbudily finanční trhy, které už začínají pochybovat o trvalosti příznivě přijatých výsledků posledního summitu Evropské unie.

Podle ekonomů sníží ECB základní sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,75 procenta. Banka dosud v historii eurozóny tuto sazbu pod jedním procentem nikdy neměla. Další protikrizová opatření dnes spustí například i Španělsko, které nabídne v aukci státní dluhopisy s víceletou splatností.

Šéf ECB Mario Draghi dal na červnovém zasedání najevo, že řešení dluhové krize musí začít u politiků. Naznačil, že ECB by mohla případnou politickou dohodu doprovodit podpůrnými opatřeními. Na pátečním summitu vyjádřil spokojenost s dohodou, která svěřuje jeho instituci centrální dozor nad evropskými bankami a umožní záchrannému fondu eurozóny ESM přímo podporovat banky a nakupovat státní dluhopisy zemí ohrožených krizí.

Mario Draghi
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/MISTRULLI LUIGI