O2 v Británii postihl velký výpadek, zvládnou operátoři olympiádu?

Londýn - Kvůli kolapsu sítě O2 nemohly statisíce Britů dva dny volat ze svých mobilů. Odstraňování problému činilo operátorovi potíže, ještě dnes nebyla plně v provozu jeho 3G síť. Výpadek navíc posílil obavy, jestli operátoři zvládnou nápor během londýnské olympiády. O2 i jeho konkurenti ovšem shodně tvrdí: jsme připraveni.

Problémy začala řada klientů O2 ve Velké Británii pociťovat ve středu. Nemohli telefonovat ani odesílat textové zprávy nebo se připojit k internetu. Teprve během čtvrtečního dopoledne se operátorovi podařilo zprovoznit 2G síť, ovšem 3G síť stále zůstává částečně mimo provoz. Lidé tak stále mohou narazit na problémy s odesíláním SMS zpráv nebo s připojením k internetu.

„Byla to chyba jednoho z našich síťových systémů, která způsobila, že některá telefonní čísla nebyla správně přihlášena na síť,“ vysvětlil mluvčí španělské společnosti, která má jen v Británii 23 milionů klientů. Během dneška by se však podle něj měla situace postupně zlepšovat a klienti by se měli postupně připojovat i ke 3G síti.

Britskou mobilní síť čeká zkouška – olympiáda

Pod velký tlak se podle odborníků britská mobilní síť dostane během olympiády. Očekává se, že mnoho návštěvníků her bude ze svých chytrých telefonů rozesílat videa a fotografie a připojovat se k internetu.

„Obrovský příliv návštěvníků Londýna během olympijských her může způsobit prudký nárůst počtu spojení, což zvýší tlak na britskou mobilní síť,“ potvrdil analytik společnosti Ovum Telecoms Strategy Steven Hartley. „Operátoři sice tvrdí, že jsou připraveni, avšak zatím nezveřejnili rozsah přijatých opatření,“ dodal.

25.04.2012 Eko 2100
Zdroj: ČT24

Hartley zároveň zdůraznil, že nestačí, aby operátoři posílili pouze kapacitu sítě v místech, kde se očekává větší zátěž a větší množství připojených klientů. Katastrofální dopady totiž podle něj hrozí i méně připraveným periferiím.