Dětské pleny mimo sníženou sazbu DPH? Ve hře je vyšší sleva na dítě

Praha - Sazby daně z přidané hodnoty jsou vděčným politickým tématem. Veřejnost je na toto téma poměrně dost citlivá, byť mnohdy jsou změny spíše kosmetické. Nově navrhovaná třetí sazba ve výši 10 procent má zahrnovat i dětské pleny- zjišťuje se však, že to ideální řešení není. Ministerstvo financí preferuje zvýšení slevy na dani pro rodiny s dětmi přibližně o tisíc korun ročně, což má nižší zdanění kompenzovat. Podle náměstkyně ministra financí Simony Hornochové by se tak předešlo i konforntaci s Bruselem.

Vančurová: Stát se nezblázní, když zvýší slevu na dítě

„Snížení sazby u dětských plen na 10 procent je podmíněno vyjednáváním s EU, neboť to odporuje unijním pravidlům. Lepší variantou by to bylo řešit na straně dávek. Nezblázníme se, když zvýšíme slevu na dítě. Je to lepší než ztrácet diplomatické úsilí na půdě EU vyjednáváním o plenách,“ řekla v Otázkách Václava Moravce Alena Vančurová z VŠE.

S touto variantou se ztotožňuje i náměstkyně Hornochová. „Uvažujeme, že pleny nebudou v rámci třetí sazby. Byla by možná sleva na dítě 1 000 korun (tolik je propočet slevy na pleny pro rodinu za rok). Já jsem přítel této cesty a budu to navrhovat,“ potvrdila v OVM. Plánuje jim tak kompenzovat fakt, že pleny nemají spadat do snížené desetiprocentní sazby DPH.

Alena Vančurová, Ladislav Minčič a Simona Hornochová v OVM
Zdroj: ČT24

Minčič: Berte ohled i na studenty v pozici rodičů

„Malé děti mohou mít i studenti, kteří nejsou výdělečně činní. Spravedlivější by bylo to promítnout do sociální dávky, kterou dostávají rodiny s malými dětmi. Ta je přiznávána bez ohledu na to, zda jsou ekonomicky aktivní a platí daň, ze které by bylo možné uplatnit tu slevu,“ podotknul bývalý náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

SOUČASNÁ DPH V ČESKÉ REPUBLICE

  • základní sazba 21 procent
  • snížená sazba 15 procent

CO NAVRHUJE KOALICE?

  • základní sazba 21 procent
  • snížená sazba 15 procent
  • druhá snížená sazba 10 procent (léky, knihy, dětské pleny, nenahraditelná dětská výživa)

(nová sazba by měla platit od 1. ledna 2015)

Více o sazbách čtěte ZDE.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)