Jak ušetřit na datovém připojení v zahraničí

Praha – Na zahraniční dovolenou se v létě chystá pět milionů Čechů. A pokud neopustí evropské teritorium, mohou díky klesajícím cenám roamingu volat domů výrazně levněji než v předchozích letech. O polovinu levnější než loni navíc bude i posílání mailů a stahování dat. Evropská komise totiž dnes oznámila, že od července sníží cenové limity pro mobilní datový roaming.

Zatímco ještě nedávno byly pro cestovatele nezbytností mapa, kamera, průvodce či slovník, dnes stačí jediná věc – chytrý telefon nebo tablet. Bez mobilu si svoji dovolenou nedokáže představit téměř 90 procent Čechů. Teď navíc volání z ciziny zlevnilo. 

Ze zemí Unie se místo v posledních letech běžných 35 korun za minutu volá do Čech zhruba za 6,30 koruny. Zvednout telefon třeba v Chorvatsku pak vyjde na necelé 1,70 koruny. A kdo chce ušetřit ještě víc a má možnost wi-fi připojení zdarma, využívá komunikátory. Přes ně volá i píše. 

Aktualizace v zahraničí raději vypněte

Zlevňují přitom i data. Přesto může výrazně prodražit účet za telefon i jeho nastavení.  „Problém je v tom, že chytré telefony dnes dělají spoustu jiných věcí. Připojují se k dalším službám, stahují si aktualizace a to může přinést vysokou spotřebu dat,“ vysvětluje odborník na telekomunikace z portálu iDnes.cz Luděk Vokáč. 

Roaming zase zlevní (zdroj: ČT24)

Cestovatelům, kteří chtějí být on-line, se ale nejvíc vyplatí koupě karty SIM v dané zemi –  pořídit se dá už za 10 či 15 eur. A v neevropských zemích se vyplatí i pro volání. SIM karty pro turisty nabízejí obchody se suvenýry či čerpací stanice. 

Navíc Evropská komise pracuje na úplném odbourání roamingových poplatků. Upozorňuje, že díky krokům, které EU začala přijímat v roce 2007, se již ceny za roamingové služby snížily o 80 až 90 procent.