Podvodníci ředí naftu stále víc. Oblíbili si hlavně minerální oleje

Praha – V Česku přibývá pančované nafty. Upozornili na to celníci po sérii nedávných odhalení. Podvodníci nejčastěji míchají naftu s minerálními oleji, ze kterých se neplatí spotřební daň. Takto zředěné palivo mnohdy neodhalí ani laboratorní testy.

Podvodníků, kteří pančují naftu minerálními oleji, je stále víc. Loni jich celníci chytili 321, za prvních devět měsíců letošního už to bylo 426. „Minerální oleje nejsou zatíženy spotřební daní, tak je nakupují a pak je přimíchávají do pohonných hmot,“ vysvětluje Jitka Danielová z Generálního ředitelství cel. K míchání většinou slouží speciální sklady, někdy se však paliva pančují přímo na malých benzinkách.

Rozdíl ve zdanění je výrazný – zatímco minerální oleje nepodléhají spotřební dani vůbec, u litru nafty se platí spotřební daň 10,90 Kč. A pokud míchači udrží podíl minerálního oleje v naftě do 10 %, běžné laboratorní testy pančování neodhalí. Minerální oleje mají totiž velmi podobné vlastnosti jako motorová nafta a „správný“ poměr zajistí, aby se míchané palivo vešlo do norem kvality (nedovolenou přísadu pozná v Česku jediný stroj, který v sobě skrývá jakousi databanku všech paliv ze všech rafinérií, může je tedy snadno porovnávat).

Zpočátku nic nepoznají ani řidiči – při pravidelném tankování ředěné nafty ale může dojít k poškození vstřikovačů a čerpadla. Danielová spotřebitelům doporučuje vyhýbat se tankování za podezřele nízkou cenu nebo na nestandardních místech.

Podvodů s pohonnými hmotami přibylo poté, co se stát zaměřil na nelegální dovozy paliva z ciziny, při nichž se šidilo na DPH. „Daňové úniky se vyvíjejí. Pakliže zavedeme jedno opatření, přesunou se do jiné části trhu. A to je právě případ pohonných hmot,“ vysvětluje Jiří Žežulka z Generálního finančního ředitelství. Situaci by měl vyřešit povinný registr, ve kterém bude každý, kdo s minerálními oleji obchoduje. Vzniknout má příští rok.