Závislost na dodavatelích technologií musíme vyřešit podobně jako u ropy a plynu, říká šéf NÚKIB

Ředitel NÚKIB Lukáš Kintr byl hostem v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Lukáš Kintr zdůrazňuje, že by měl Západ řešit svou závislost na dodavatelích technologií z příliš úzké části světa. Podle něj si už problém uvědomila řada nadnárodních firem a svou výrobu začíná přerozdělovat. V Interview ČT24 ale Kintr hovořil i o nebezpečí v kyberprostoru a nutnosti definovat minimální bezpečnostní standard zákonem.

„Česko bude určitě patřit k těm lépe zabezpečným, je to i díky tomu, že Česká republika je jedna z vůbec prvních zemí na celém světě, která měla přijatý zákon o kybernetické bezpečnosti. Když byl v roce 2014 přijat, bylo to opravdu světové unikum a celá řada zemí nás doslova kopírovala a brala ten zákon jakou bernou minci. Tuto pozici se nám daří dlouhodobě udržovat, samozřejmě v čase je to proměnlivé,“ konstatuje Kintr.

Uznal, že výzev v kyberprostoru je celá řada. Jednou z nich je podle něj problematika závislosti na dodavatelích.

„V loňském roce jsme řešili strategickou závislost na ruské ropě a plynu a všichni víme, kolik nás to stálo úsilí. Něčemu podobnému máme možnost předejít v kybernetickém prostoru. Pokud jde o technologickou závislost, celá řada nadnárodních korporací si to uvědomuje a rozděluje svoji výrobu tak, aby nebyla závislá jenom na určité části světa,“ popsal šéf NÚKIB. Situace na Ukrajině odstartovala takové kroky v masovém měřítku, dodal.

Kde jsou nejlepší hackeři?

Kintr v pořadu hovořil také o hackerech, podle něj se nedá říct, která země disponuje těmi nejlepšími. Uznal ale, že celá řada hackerských skupin je ruskojazyčných. „Situace se vyvíjí dynamicky. Musíme se dívat na to, jak konflikt skončí. Rusko bude v nové pozici a je otázka, jak na to budou reagovat hackerské skupiny,“ dodal.

Velcí hackeři nefungují izolovaně, ale ve skupinách, zmínil také šéf NÚKIB. Další skupinou jsou hackaktivisté. „Ti fungují z přesvědčení, těží z popularity.“ Někteří jsou také úzce spjati s vládami nebo tajnými službami. „Hackeři jsou všude po světě. Vymahatelnost práva je napříč světem různá a podle toho se jim vyplatí fungovat,“ dodal.

Kintr mimo jiné uvedl, že zpětná hodnocení kybernetických útoků ukázala, že se Rusko chystá napadnout Ukrajinu.

Útok lze jednoduše objednat

Za poslední rok podle něj převažují kybernetické útoky na Česko s méně významnými, nicméně viditelnými dopady. „Jsou to útoky na dostupnost webových a on-line služeb, kdy útočník cílí na jejich zahlcení. V loňském roce jsme zaznamenali dvě výraznější vlny související s rozhodnutím české vlády vyjádřit podporu Ukrajině,“ řekl šéf NÚKIB.

Dnes je podle něj dokonce možné objednat si takový útok jako službu. Přirovnal to k nákupu v e-shopu.