Sněmovní výbor doporučil odvolání Köppla z vysílací rady kvůli střetu zájmů

Sněmovní volební výbor ve čtvrtek doporučil plénu odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kvůli střetu zájmů. Návrh Jana Laciny (STAN) podpořili koaliční poslanci, opoziční se hlasování zdrželi nebo byli proti. Köppl byl mimo jiné spojován s volebním týmem prezidentského kandidáta, předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Podle výboru jednal proti nestrannosti a nezávislosti. Köppl se hájil slovy, že zákon neporušil. Serveru Info.cz řekl, že pokud ho sněmovna odvolá, bude se bránit u soudu.

„Červená linie byla v tomto případě překročena,“ uvedl Lacina ke Köpplově působení. Pirátská místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová upozornila nejen na televizní rozhovor, v němž byl Köppl označen jako člen Babišova volebního týmu, ale také na platbu, kterou dostal loni z transparentního účtu hnutí ANO. „Zákon je psán s důrazem na dodržování nezávislosti a objektivity,“ řekla. V televizním rozhovoru zaznívala podle ní vyjádření s „vysokou mírou identifikace s hnutím“. „Fakta zazněla, jsou neoddiskutovatelná,“ podotkl předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob.

„Jsem si jistý, že jsem neporušil žádné právní ustanovení,“ řekl členům výboru Köppl. Připustil, že jeho televizní vystoupení nebylo šťastné, tvrdil ale, že mluvil jen o faktickém stavu věcí. Zákon o rozhlasovém a televizním vysílání uvádí, že členové rady nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch. 

„Nejsem členem marketingového týmu hnutí ANO ani volebního týmu hnutí ANO,“ uvedl Köppl. Poznamenal, že peníze od ANO dostal na základě smlouvy na zpracování rozboru, který obsahoval jen popis stavu, nikoli doporučení postupu.

Poslanec ANO Martin Kolovratník podotkl, že interpretace zákonného zákazu „vystupování ve prospěch“ je subjektivní. Podle jeho mínění se vztahuje na situace, pokud by člen RRTV například vyzdvihoval politický subjekt nebo vyzýval k jeho volbě. Kolovratníkův kolega z hnutí Stanislav Berkovec uvedl, že nezaznamenal případ, že by Köppl členství v RRTV zneužil nebo využil nebo že by ovlivňoval ANO.

Ve výboru opět padla zmínka o Köpplově spolupráci s prvním místopředsedou ANO Karlem Havlíčkem. Havlíček už dříve uvedl, že pro něj pracuje jako pro místopředsedu sněmovny a dělá pro něj expertizy v sociální či průmyslové oblasti.

RRTV minulý týden uvedla, že Köppl mohl porušovat zákon o rozhlasovém a televizním vysílání a mohl být ve střetu zájmů. Koaliční poslanci dnes citovali i ustanovení, podle kterého mohou členové vykonávat jinou výdělečnou činnost jen tak, aby neohrozili výkon své funkce ani důvěru v nezávislost a nestrannost rady.

„Nelze připustit, aby člověk, který hájí zájmy mediálního magnáta (Babiše), zároveň dohlížel na nestrannost veřejnoprávních médií v Česku. Naše země by se tím přiblížila praxi obvyklé v režimech s autoritářskými sklony,“ uvedla Richterová.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má třináct členů. Köppla vybrala sněmovna v červenci 2021, do volby ho nominovalo ANO. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Sleduje také obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce. 

Volby do Rady ČRo a Rady ČT

Členové volebního výboru, který má v působnosti média, zvolili finalisty také do Rady Českého rozhlasu (ČRo) a Rady České televize (ČT). O místo v Radě ČRo se ucházela pětice kandidátů. Výbor vyslal do volby na plénu Miroslava Dittricha, který byl do zhruba poloviny ledna předsedou Rady ČRo, kromě něj také redaktora nakladatelství Argo Oldřicha Vágnera a zástupce iniciativy za svobodná média Marka Lichtenberka. Dittrich a Vágner získali ve výboru při zužování počtu kandidátů do Rady ČRo všech 13 platných hlasů, Lichtenberk jich obdržel osm. 

Do volby člena Rady ČT přihlásily navrhující organizace čtyři lidi. Členové výboru kromě ředitele Městské knihovny v Praze Tomáše Řeháka poslali do finále vysokoškolského pedagoga Jakuba Končelíka a Jiřího Bílka, kterého navrhl spolek na podporu lidí s poruchou autistického spektra Cesta vzhůru. Bílek dostal 12 hlasů, Řehák deset hlasů a Končelík devět hlasů.

Devítičlenná Rada Českého rozhlasu a patnáctičlenná Rada České televize jsou orgány, jejichž prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly těchto veřejnoprávních médií. Do působnosti rad náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.