Kapacity v domovech seniorů budou rychle ubývat. Do penze odcházejí silné ročníky

V následujících letech budou v domovech seniorů chybět desítky tisíc míst (zdroj: ČT24)

V českých domovech pro seniory budou v následujících letech chybět desítky tisíc míst. Podle demografů totiž začaly do penze odcházet silné ročníky. Stačit nemusí ani to, že se stále otevírají nová zařízení. Města proto vytvářejí studie a hledají nové možnosti. Pomoc slibuje i stát – v dotacích na výstavbu nových domovů pro seniory nebo domovů s pečovatelskou službou chce rozdělit stovky milionů korun.

Potřeby nyní mapuje například třítisícové město Žirovnice. Momentálně hledá další domy, které by bylo možné upravit pro pobyt seniorů. „Vidíme, že do pár let populace trochu zestárne, proto se snažíme být trošku dopředu a ty domy mít připravené,“ uvedl starosta města Radek Vopravil (nestr.).

V seniorském věku je momentálně každý pátý obyvatel Česka. Statistici hovoří o tom, že v polovině století budou v zemi až tři miliony důchodců, což by byla skoro třetina obyvatel. Právě v návaznosti na to může v příštích letech klesat dostupnost sociální péče. V roce 2050 by tak mohlo scházet až 27 tisíc lůžek, hlavně v domovech pro seniory.

Nejhorší situace je tradičně ve Středočeském kraji. Třeba v domově v Neratovicích čeká na přijetí více než 380 seniorů. Loni tam však byli schopni přijmout jen asi 25 nových klientů. Vzniká tak nová přístavba, ve které bude asi padesát míst pro seniory se sníženou soběstačností.

Další zařízení se chystají i v ostatních regionech nejlidnatějšího kraje. „Nejhůře jsme na tom na Mladoboleslavsku, kde jsou kapacity opravdu nedostatečné. Tam bychom do konce roku měli navýšit kapacitu o osmnáct nových lůžek,“ prozradil krajský radní pro sociální oblast Martin Hrabánek (ODS). 

Žadatelů je často méně než žádostí

Například na Vysočině si už vyvinuli program v počítači, ve kterém jsou sjednocené všechny pořadníky. Často totiž rodiny posílají žádosti do více domovů najednou. „Jsme na čísle zhruba dva tisíce osob, ale například v roce 2019 jsme evidovali téměř pětinásobek žadatelů,“ řekla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.  

Díky jednotnému pořadníku se nyní ze seznamu podařilo dostat žádosti lidí, kteří už zemřeli nebo už byli umístěni jinde. Příkladem může být Havlíčkův Brod – tamní domov pro seniory měl šest set žádostí, nyní už jich je jenom 120. „Z těch našich 120 žadatelů má čtyřicet podáno žádost ještě do jiných domovů, což je také dobré vědět,“ sdělila ředitelka domova Hana Hlaváčková. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí očekává, že do roku 2026 vznikne pět tisíc lůžek sociálních služeb. Ministerstvo pro místní rozvoj teď připravuje dva nové dotační tituly. Podpoří pečovatelské byty a komunitní domy pro seniory.