Opakovanými volbami v Moldavě se bude zabývat soud, kandidátka SPD napadla jejich platnost

Volbami v Moldavě na Teplicku se bude znovu zabývat ústecký krajský soud. Na základě jeho rozhodnutí se opakovalo na začátku ledna hlasování v krušnohorské obci, kde starostka nechala vyškrtnout voliče ze seznamu. Předseda volební komise to ale při zářijových volbách nerespektoval. Před dvěma týdny vyškrtnutí voliči už vhodit lístek do urny nemohli, své rozhořčení neskrývali. Lídryně SPD Iveta Boudišová podala nyní návrh na neplatnost voleb a neplatnost hlasování.

Ve volbách zvítězilo uskupení starostky Lenky Novákové (Otevřeně ke všem). V devítičlenném zastupitelstvu bude mít Otevřeně ke všem tři mandáty. Stejný počet připadl koalici SPOLU. Dva zastupitele má hnutí Rozvoj Moldavy a Nového Města.

Jeden mandát má SPD, křížkování do zastupitelstva posunulo kandidátku z pátého místa. Lídryně kandidátky Boudišová se do zastupitelstva nedostala. Ustavující zasedání nemůže starostka svolat do té doby, než rozhodne soud.

Volební účast byla v malé obci u hranic s Německem 90,43 procenta. Starostka sdělila, že úřad vyškrtl osoby, které mají bydliště v Moldavě pouze formální a ve skutečnosti v krušnohorské vsi nebydlí. Ze 153 voličů úřad vyškrtl 38.

Okrsková volební komise nemůže hodnotit, kdo je občanem obce

O opakování hlasování rozhodl po loňských volbách ústecký krajský soud. Předseda volební komise Oldřich Kozler, nominovaný SPD, před začátkem zářijových voleb uvedl, že rozhodnutí o vyškrtnutí osob nebude respektovat a nechá volit všechny voliče ze seznamu.

Z usnesení soudu vyplývá, že okrsková volební komise nemá právo hodnotit, kdo je skutečně občanem dané obce, nemůže přezkoumávat oprávněnost vyškrtnutí osob obecním úřadem ze seznamu voličů. Povinností okrskové komise je toto vyškrtnutí respektovat. Volby loni v září vyhrálo hnutí SPD. Druhé skončilo uskupení Otevřeně ke všem.