Vláda chce stíhat šiřitele dezinformací či podpořit nezávislá média, píše Deník N

Pracovníci Úřadu vlády a ministerstva vnitra vypracovali plán na boj s dezinformacemi. Stát by mohl jejich šiřitele stíhat, odstřihnout takové weby od reklamy státních institucí nebo desítkami milionů korun podporovat média a organizace, které se snaží dezinformace potírat. Současný vládní zmocněnec pro oblast dezinformací Michal Klíma by se pak mohl stát národním gestorem této politiky a určovat způsob, jak se lživým obsahem bojovat. Klíma to potvrdil Deníku N.

V první polovině příštího roku by měl vzniknout zákon určující podmínky, za kterých mohou být zablokované konspirační stránky na internetu. V plánu je také zákon umožňující policii stíhat záměrné šíření dezinformací. „Předloží se vládě návrh zákona doplňujícího trestní zákoník o trestnou činnost vědomého a záměrného šíření dezinformací s cílem významně poškodit demokratický charakter státu či jeho klíčových bezpečnostních zájmů,“ píše se podle serveru v dokumentu.

Experti doporučují rovněž podporovat padesáti miliony korun ročně neziskové organizace, které se zabývají bojem s dezinformacemi. Sto milionů korun ročně by pak měla dostávat nezávislá média, která v boji se lživým obsahem pomohou. „Považuji pomoc profesionálním zpravodajským a nezávislým médiím v této oblasti za velmi důležitou. Navíc poslední rána pro média byla novelizace autorského zákona, kdy tito vydavatelé přišli o peníze od Googlu,“ řekl Deníku N Klíma. Stát by měl zaměstnat i více odborníků na dezinformace.

Autoři dokumentu upozornili na to, že na některých webech označovaných za dezinformační inzerují nyní i státní instituce. Podle Nadace Open Society Fund se tam objevila například reklama na státní agenturu Czech Tourism. Tato praxe by měla být omezená. „Narušení tohoto obchodního modelu a snížení výnosů z tohoto společensky škodlivého modelu podnikání by mělo být významnou součástí strategie čelení dezinformační hrozbě,“ píše se v plánu. Pomoci by měly také kampaně proti dezinformacím na sociálních sítích.

Fiala: Stát musí hybridní válce čelit, nelze ale zavést cenzuru

Na začátku prosince řekl premiér Petr Fiala (ODS) při sněmovních interpelacích, že stát musí čelit nepřátelské hybridní válce vedené i prostřednictvím dezinformací, nelze ale zavádět cenzuru. Poukázal také na to, že jeho kabinet navazuje v čelení hybridním hrozbám na dokumenty přijaté k této záležitosti předchozí vládou Andreje Babiše (ANO) a postupně plní úkoly, které z nich vyplývají. Patří k nim podle ministerského předsedy také zpracování právní úpravy pro posílení možností České republiky čelit dezinformacím a vytvoření systému strategické komunikace státu.

V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu bylo na jaře zablokováno několik dezinformačních webů. Internetové sdružení CZ.NIC opět zpřístupnilo sedm webů koncem května. Fiala mimo jiné tehdy uvedl, že k vypnutí dezinformačních webů vyzvala vláda v obecně formulovaném usnesení a je vděčná nevládním organizacím i komerčním firmám, že tyto servery vypnuly. Vládě ale bylo podle něho jasné, že zablokování webů bylo jen přechodné opatření.