Při požáru domova pro seniory na Semilsku zemřel jeden člověk

Při požáru domu s pečovatelskou službou v Libštátu na Semilsku zemřel v pátek večer jeden člověk. Evakuováno bylo přes čtyřicet lidí, dočasné zázemí mají v místní základní škole, oznámili mluvčí krajských hasičů a zdravotnické záchranné služby. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu ze čtyř.

Oheň byl nahlášen zhruba ve 21:30. Asi ve 22:45 byl podle mluvčího krajských hasičů Jakuba Suchardy požár lokalizován. „Neustále provádíme průzkum toho objektu,“ řekl kolem 23:30 Sucharda.

Evakuovaní lidé byli podle mluvčího krajské záchranné služby Michaela Georgieva při vědomí. Někteří se zřejmě nadýchali kouře. Zdravotníci zjišťují, zda bude u některých nadýchaných nutný převoz do nemocnice.

Evakuovaní lidé mají zatím dočasné zázemí ve škole a je pro ně podle mluvčího hasičů zajišťováno nouzové ubytování.

Příčinu bude zkoumat policie

Při záchraně lidí ze zařízení spolupracovali s hasiči a zdravotníky také pracovníci domu a policisté. „Okolnostmi a příčinami vzniku tragické události se nyní zabývají kriminalisté Územního odboru Semily,“ oznámili policisté na Twitteru. Stejnou informaci poskytl ČT také Georgiev, který podotkl, že příčina je otázkou pro Policii ČR a Hasičský záchranný sbor.

„Na místě byl evakuační autobus, my jsme tam měli několik posádek, takže jsme se starali o to, aby evakuovaní měli veškerý tepelný komfort. Největší prioritou samozřejmě však bylo, abychom po zdravotní stránce měli zajištěné všechny pacienty,“ konstatoval Georgiev.

Podle jeho informací je na místě velitel zásahu, který patří pod Hasičský záchranný sbor. „V tuto chvíli spadáme pod jeho velení, čekáme na další pokyny, ale podle mých informací by měl být domov s pečovatelskou službou kompletně evakuován.“