Leccos se změnilo, ale jeho hodnoty zůstávají stejné, říká o Pavlu Fischerovi jeho manželka

Den s Pavlem Fischerem (zdroj: ČT24)

I když se od minulých prezidentských voleb, v nichž kandidoval i Pavel Fischer, změnilo leccos, on sám se co do hodnot a názorů nezměnil, říká jeho manželka Klára Fischerová. I když většinou nestojí po jeho boku v předvolební kampani, je jeho největší podporovatelkou. Štáb České televize strávil jeden den s každým z prezidentských kandidátů, a prostor tak dostali i jejich podporovatelé. S Pavlem Fischerem natáčel Milan Brunclík.

Nezávislý senátor Pavel Fischer je jedním ze dvou kandidátů, kteří se ucházejí o prezidentský post již podruhé. Před pěti lety s ním absolvovala kampaň i jeho manželka Klára Fischerová. Letos se drží více v ústraní.

„Mám víc pracovních povinností a těm musím dostát. Musela bych se ze své práce vyvázat nebo si snížit úvazek. To se mi moc nechce, takže se tolik neangažuji,“ ozřejmila. Když s ním přece jenom někam za voliči vyrazí, bere si dovolenou.

Přesto se považuje za největší podporovatelku svého muže. „Počkám na něj, vyslechnu ho, můžeme spolu probrat, co zažil, vezmu ho za ruku, víme, že další den zase nastartujeme a půjdeme dál – mně přijde, že to je podpora,“ míní Klára Fischerová. Ačkoli se za posledních pět let mnoho změnilo, názory a hodnoty Pavla Fischera zůstávají podle ní neměnné. 

S kampaní mu ostatně pomáhají často titíž lidé jako minule. Eva a Vít Zikmundovi pomáhají propagovat Fischerovu kandidaturu tak jako před pěti lety, přestože se přestěhovali z Prahy do Českých Budějovic. Tam se stali jihočeskou spojkou pro dobrovolníky. „Oslovil nás tím, jak dokázal mluvit, tím, jaké má politické zkušenosti. Byl by to kandidát, který může otevřít srdce všech a můžeme na něj být hrdí,“ prohlásila Eva Zikmundová.

Do jižních Čech za nerozhodnutými voliči i do centra, kde pečovali o syna

I když Klára Fischerová v kampani po boku svého manžela vidět nebývá, v den, kdy se k prezidentskému kandidátovi připojil štáb České televize, s ním byla. Vydali se totiž do jižních Čech, aby se setkali s voliči, charitativními organizacemi, přáteli, ale také aby navštívili výjimečné místo – českobudějovické centrum pro zdravotně postižené, kde se starali o jejich syna.

V krajském městě navštívil Fischer také centrum pro ukrajinské uprchlíky, pivovar, absolvoval plavbu po Malši a setkal se s voliči. Podle jeho mluvčí Márie Pfeiferové jsou taková setkání důležitá, protože na ně přicházejí i ti, kdo váhají, komu by měli v lednu hodit hlas.

„Často jsou to voliči koalice SPOLU, kteří nevědí, koho z kandidátů zvolit. Opravdu se tam chodí ptát a chodí se tam rozhodnout,“ upozornila. Vládní uskupení SPOLU na podzim vyjádřilo podporu třem kandidátům – Danuši Nerudové, Petru Pavlovi a právě Pavlu Fischerovi.

On sám považuje za svoji devízu mimo jiné to, že v posledních letech získal coby senátor zkušenosti z praktické politiky. Podle něj se zaměřuje na „oblasti, které jsou pro prezidenta určující“. „Prezident by se měl starat o ty nejslabší, nejzranitelnější. Takže vím, co mám nabídnout,“ ujistil.

  • Senátor, bývalý diplomat. 
  • Na přelomu tisíciletí působil v Kanceláři prezidenta republiky, nejprve jako poradce Václava Havla, později vedl politický odbor.
  • V letech 2003 až 2010 byl českým velvyslancem ve Francii a v Monaku, po návratu do Prahy se stal ředitelem bezpečnostně-multilaterální sekce ministerstva zahraničí, po odchodu z resortu působil jako ředitel organizace STEM, která se zabývá výzkumy veřejného mínění.
  • Zúčastnil se volby prezidenta v roce 2018, v prvním kole skončil třetí. Na podzim 2018 byl jako nezávislý zvolen senátorem za Prahu 12.
  • Na podporu své kandidatury shromáždil 54 podpisů zákonodárců.
  • Zdroj: ČTK/ČT24