Bašta: Jsem jediný z devíti kandidátů, který říká něco jiného než ti ostatní

Hyde Park s kandidátem na prezidenta Jaroslavem Baštou (zdroj: ČT24)

Prvním hostem Hyde Parku, kde prezidentští kandidáti odpovídají na dotazy diváků i politiků, byl poslanec opozičního hnutí SPD Jaroslav Bašta. Věří, že se dostane do druhého kola, spoléhá prý i na hlasy voličů vládní koalice, kteří letos spadli do chudoby. Odpovídal také na otázky týkající se zahraniční politiky – ruská invaze na Ukrajinu by prý měla skončit „špatným mírem“.

Bašta si prý v prezidentské volbě věří. „Spoléhám na to, že jsem kandidátem hnutí SPD, které má voličskou podporu 12 až 15 procent, podporu mi vyjádřily i některé neparlamentní strany jako třeba Trikolora. Předpokládám dvouciferný výsledek a postup do druhého kola,“ prohlásil.

Na svou stranu chce získat i voliče jiných kandidátů. „V prvním kole se soustředím jednak na členy, voliče, sympatizanty SPD, plus lidi, kteří jsou v opozici proti této vládě. To je tak velká množina, že mi umožní nejen přejít do druhého kola, ale v druhém kolem i voliči pětikoalice, kteří patří mezi těch čtyřicet procent, kteří v letošním roce spadli na hranici bídy, pochopí, že tu pětikoalici podporovat nemají,“ míní.

Prezident by podle něj měl být pevný, odhodlaný a zároveň rozvážný. Prezidentské veto je podle něj prostředek, který se nemůže a nesmí nadužívat, právě proto, aby byl jasně dán význam toho, co prezident vetuje.

Sám Bašta se nepovažuje za konfliktní typ, ale naopak za člověka, který vyhledává konsensus a je schopen ho dosáhnout. Slíbil, že bude aktivní prezident, jenž bude navštěvovat například zasedání vlády i schůze výborů.

Kritika vlády

Na diváckou otázku, proč kandiduje jako signatář Charty 77 za SPD, která dle diváka nectí demokratická pravidla, Bašta odpověděl, že si nevšiml, že by stanovy hnutí byly nedemokratické. „Kandiduji za SPD proto, že jsem opoziční poslanec, tím pádem také jediný z devíti kandidátů, který říká něco jiného než ti ostatní,“ uvádí. Také dodal, že nemá rád nálepkování a nadávky bez argumentů.

Bašta se netají tím, že nesouhlasí se současnou vládou Petra Fialy (ODS). V Hyde Parku prohlásil, že má občas pocit, že Česko sice ne přímo k Rusku, ale na východ Evropy táhne právě vláda.

„Třeba v nábězích na cenzuru. Tam je jednoznačný moment v zablokování dvaceti webů,“ říká s odkazem na stopku pro dezinformační weby, která začala platit po ruském útoku na Ukrajinu. Podle Bašty byly zablokovány na návrh vojenského zpravodajství a „jenom v totalitních vojenských diktaturách diktují vojáci, jaká má být svoboda slova“. 

Podle jeho zkušeností prý současná vláda připomíná privatizační atmosféru 90. let. „Do firmy, která měla být prodána pod cenou předem určenému zájemci, se nasadil takzvaný kindermanagement, který tohle dokázal. A když se tak dívám na některé ministry třeba kolem ceny energií, tak mám pocit, že si tohle označení také zaslouží,“ uvedl. Připomenul, že prezident jmenuje a odvolává vládu, taková hrozba ale prý bývá „silnější než její uskutečnění“.

Politická aréna: Bašta odpovídá na dotazy poslanců i protikandidátů (zdroj: ČT24)

Zahraniční politika

Bašta se v Hyde Parku také široce vyjadřoval k zahraniční politice. Velmi se mu prý líbí srbský prezident Aleksandar Vučić, protože prý dokázal za pět let Srbsko změnit a připravit ho na neklidné časy posilováním ozbrojených sil. Co se týče českých armádních misí, prý mu vadilo, že občas hájily například čínské zájmy v Afghánistánu a v Mali, kde Česko chránilo měděné doly, které částečně patřily Číně. Ohledně osudu EU je skeptický.

„Nemyslím si, že by Česká republika musela z Evropské unie vystoupit, spíš očekávám, že se Evropská unie v podobě, v jaké je teď, rozpadne, protože je nereformovatelná a první náznaky přicházejí právě od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona,“ prohlásil.

Bašta si myslí, že Rusko by kvůli své velikosti a blízkosti EU mělo být naším partnerem. „Měli bychom usilovat o to, aby skončila válka a aby se během několika let vztahy v Evropě normalizovaly. Aby nastalo to, o čem hovoří Macron, že je zapotřebí dát Rusku ujištění, že nebude pokračovat válka, která je zatím lokální. Neustále hrozí závažný moment, že se může změnit na válku celoevropskou,“ míní.

Podle prezidentského kandidáta je i špatný mír, jehož se dosáhne vyjednáváním, lepší než válka. „Skončí umírání, skončí utrpení, které postihuje nejen vojáky v zákopech, ale i obyvatele ve městech. Tahle fáze války už je taková, že se někteří ruští politici netají tím, že chtějí Ukrajinu vybombardovat. Nikoliv do doby kamenné, jim stačí do (stavu z) konce 18. století. A to prostě nejde,“ uvádí. Pokud by někdo napadl nás, musíme se podle prezidentského kandidáta bránit, na což musíme být připraveni, což prý nejsme.

Bašta je bývalý velvyslanec v Rusku, přátele tam má teď prý spíše mezi archeology. „Bavili jsme se i o (konfliktu na Ukrajině, pozn. red.) a ten názor na válku je trochu jiný, než prezentují ruské noviny, ale i trochu jiný, než prezentují naše. Všichni Rusové jsou patrioti a za určitou hranici si nedovolí kritizovat svoji vládu, zemi, v tomto případě prezidenta Putina. Musíte spíš naslouchat jinotajům nebo tomu, co vám řeknou po druhé flašce vodky,“ říká Bašta. 

  • Ptát se můžete i vy. Dotazy můžete pokládat pomocí webového formuláře, e-mailem na adresu prezident@ceskatelevize.cz, přes sociální sítě s hashtagem #hpct24 nebo telefonicky na lince 2 6113 7755.
  • Kandidátkám a kandidátům na post prezidenta dotazy položíme ve večerních pořadech Hyde Park na ČT24.