Čeští vědci přišli s novou metodou čtení DNA. Je až sedmnáctkrát rychlejší

Studio 6: Čeští vědci vyvinuli způsob analýzy údajů z DNA (zdroj: ČT)

Informace o nově nabytých schopnostech nebo dlouhodobých změnách v chování zvířat pomůže vědcům odhalit metoda četby DNA, kterou vyvinul český tým. Podobné drobnosti lze zkoumat při pohledu na genom živočichů, tedy kompletní genetickou informaci.

Vědci svou metodu ilustrují na příkladu dvou druhů – myši západní a myši středozemní. Jde o dva typy hlodavců z té vůbec nejrozmanitější skupiny savců na Zemi. Myší je totiž osm set druhů a například tyto dva se liší jen v drobnostech.

Mezi informace, které pomohla vědcům získat nová metoda, patří například to, že oba druhy získaly odolnost na pesticidy nebo to, že myším středozemním se nedávno výrazně zlepšil čich.

Čeští vědci svůj nástroj nazvali DIEM. Může vypadat jako srovnání genetické informace dvou druhů s vyznačenými místy, kde se shodují a kde se rozcházejí.

„Oblasti, kde se barvy prolínají, ukazují na části genomu, které si myši vyměnily. Pro myš západní je na tom zajímavé to, že dokázala získat od myši domácí velké množství genů v částech genomu výhodných pro život v oblastech, které ovlivňuje člověk,“ přiblížila ve Studiu 6 Natálie Martínková z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Přečíst genom je snadné

Kromě biologů nový nástroj pomůže třeba archeologům, kteří zkoumají, které geny neandrtálců se zachovaly u moderních lidí, nebo třeba virologům při hledání původu virů. Výhodou je rychlost – oproti předchozím metodám zabere u této výpočet až sedmnáctkrát kratší dobu.

Podle vědkyně je přečíst genom v současnosti velice rychlé a snadné. Ale pochopit informaci, kterou genom obsahuje, vyžaduje vyšší výpočetní kapacitu.