Letošní Noc vědců přináší testy smyslů, jurtu i exkurzi do pitevny

Studio 6: Noc vědců 2022 (zdroj: ČT24)

Do jedné z nejmodernějších piteven v Česku, nejtišší místnosti v Praze či mongolské jurty lidé nahlédnou při aktuální Noci vědců. Jen v Praze festival, jehož letošním tématem jsou smysly, nabídne desítky akcí – včetně smyslových testů, her a netradičních ochutnávek. Část programu bude on-line.

Moderní pitevnu si lidé projdou na 2. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. „Prohlédnete si nejen pitevní sály, ale také přípravnu těl i chirurgický sálek s virtuálním pitevním stolem a ultrazvukem,“ uvedli zástupci univerzity v tiskové zprávě. Zájemci nahlédnou i do útrob 3D modelu člověka a mohou si nechat vyšetřit své smysly. Na Albertově pak bude nabídka drinků na molekulárním baru. Experti tam ale popíší i podvodné fyzikální pokusy na internetu nebo jak počasí působí na smysly.

V budově Akademie věd ČR (AV) na Národní třídě zazní skryté zvuky knih, zavoní bouřka a experti poodhalí některé způsoby šifrování zpráv. V dejvickém Ústavu organické chemie a biochemie se rozezní různé chemické látky a návštěvníci projdou čichovou a hmatovou „laboratoří“ i tajemnými chodbami ústavu.

Zkoušky smyslů připraví i v krčském Ústavu experimentální medicíny AV, kde lidé spatří věci běžným okem neviditelné pomocí pokročilých mikroskopů. Mikrosvět přiblíží také vědci na Fyzikálním ústavu AV v Ládví, kde mohou děti vyrazit i na zábavnou výpravu „do nitra hmoty“. Na Střeleckém ostrově pak v pátek vyroste mongolská jurta provoněná dobrým čajem. Večer tam zahraje koncert arabská folková kapela. Program připravil Orientální ústav AV.

Nejtišší místnost i simulátor formule

Na ČVUT v Dejvicích zpřístupní bezodrazovou komoru – nejtišší místo v hlavním městě. Návštěvníci si tam zkusí ale i simulátor formule a letového provozu, rádiový orientační běh a mimo jiné se seznámí i s roboty.

V Národním zemědělském muzeu na Letné bude lesnická stezka, na níž lidé otestují své smysly pozorováním hmyzu pod lupou a očicháváním rostlin. Na České zemědělské univerzitě v Suchdole je v plánu hra s ochutnávkou tropického ovoce a poznávací kvíz esenciálních olejů a koření. V plánu jsou i procházky herbáriem, potravinářským pavilonem a školním pivovarem.

Na Vysoké škole chemicko-technologické v Dejvicích si vědci připravili přednášky o psích smyslech a ukázku hasičských technologií, zájemcům přiblíží i řadu zajímavostí o různých potravinách a pochutinách.

V ďáblické hvězdárně se pak děti i dospělí pustí do experimentů s vodou a vystřelí si „raketu“ z PET lahve. Pokusy budou probíhat také v pražském planetáriu. Pozorování oblohy i exkurze budovou je pak na programu ve Štefánikově hvězdárně na Petříně. Ve Výzkumném ústavu pivovarnickém a sladařském, který sídlí na Novém Městě, se lidé dozví a také okusí, jak špatné skladování škodí chuti piva.

Noc vědců se koná od roku 2005. Zapojují se do ní desítky institucí v Česku – výzkumné instituce, vysoké školy, science centra, hvězdárny i vzdělávací spolky. Akci koordinuje Ostravská univerzita a Vysoká škola báňská – Technická univerzita v Ostravě. Kompletní program akce pro celou republiku je k nahlédnutí na tomto odkazu.