Pro děti s depresemi a ohrožené závislostmi připravili adiktologové prázdninový tábor

Události: Adiktologové připravili tábor pro děti ohrožené závislostmi (zdroj: ČT24)

Přibývá dětí s depresemi, úzkostmi či závislostmi, třeba na mobilním telefonu nebo na sportu. Shodují se na tom terapeuti a adiktologové, podle kterých jde zároveň stále i o dopady covidové izolace. Specialisté proto v Kladně připravili pro tyto děti ojedinělý prázdninový kemp.

Speciálního týdenního kempu se v Kladně účastní patnáct dětí od deseti let. Všichni to tam dobře znají. Ve školním roce chodí do adiktologicko-psychologické ambulance na skupinové i individuální terapie.

„Situace se změnila hodně. Děti méně užívají návykové látky, o to víc zneužívají něco jiného, například používání mobilu, internetu,“ říká vedoucí kladenské adiktologické dorostové ambulance Michaela Štáfková. 

Jedna z účastnic tábora, Adéla, přišla s mladším bratrem. Oba teď trápí deprese a úzkosti hlavně kvůli rozchodu rodičů. Kemp jim prý pomohl překonat i strach z nového kolektivu.

„Jsou chvíle, kdy se mi vůbec nechce na trénink, nechci být mezi lidmi a radši jsem sama, ale občas to pak dokáže pomoct, že jsem mezi lidmi, a zapomenu na to, ale ne vždy to jde,“ popisuje Adéla. „Díky kempu se mi asi bude chtít víc do školy, takže se nebudu tolik bát,“ zmiňuje bratr.

Děti mají každý den jiný program i téma. Nechybí ani sport. Například se učí překonávat strach v lanovém centru.

Štáfková říká, že problémy mají často kořeny i v rodinných vazbách a v hodnocení dětí rodiči. „Často slýcháváme od rodičů, co děti nedělají, neumí, jaké jsou, a málokdy si všimnou, že mají také dobré vlastnosti,“ vysvětluje adiktoložka. 

Proto chtějí rodiče s dětmi více propojit a zlepšit jejich vztahy. V rámci kempu také stráví všichni jeden večer v ambulanci, kde i přespí.