Když dojde plyn, vláda musí lidem jasně říct, kde bude šetřit, prohlásil Kuba

Interview ČT24: Martin Kuba (18. 8. 2022) (zdroj: ČT24)

Šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) radí vládě, aby srozumitelně sdělila lidem, jaká budou platit opatření, když dojdou zásoby plynu. Podle něj je naprosto absurdní v této chvíli řešit, zda Češi budou mít doma osmnáct, nebo devatenáct stupňů. Kuba zároveň upozornil, že situaci musí řešit ministerstvo, nikoliv kraje. Komunikace vlády v této situaci není přehledná, sdělil Kuba v Interview ČT24.

„Nejde o to, jestli mrznout, nebo nemrznout. Největší problém státu není, jestli budete mít doma osmnáct, nebo devatenáct stupňů. Ten celý problém je, že nedostatek plynu může omezit celý chod státu, výdělky lidí a zabrzdit ekonomiku jako celek, a to by vláda měla srozumitelně komunikovat,“ upozornil Kuba. 

Stojí si za tím, že kabinet musí lidem jasně říct, že stát bude mít určité množství plynu. Měl by je také podle Kuby připravit na to, že by měli během zimy rozumně hospodařit s energiemi.„Myslím si, že je nesmyslné vykřikovat, že bude nějaká vyhláška, zda v kuchyni budeme mít osmnáct, nebo devatenáct stupňů,“ doplnil Kuba. Podle něj je takové opatření nekontrolovatelné.

Bývalý ministr průmyslu poradil vládě, aby komunikovala s Čechy například tak, jak to zná z praxe u záchranné služby. „Když přijedete k nehodě, kde máte více lidí, a musíte jim vysvětlit, že tomuhle se musíte věnovat první, tihle musí počkat, protože on by bez toho nepřežil,“ popsal jihočeský hejtman. „Ministerstvo průmyslu řídí pan (Jozef) Síkela a je to jeho odpovědnost,“ dodal.

Kuba trvá na tom, že při omezení dodávek plynu se musí udržet chod státu a jeho ekonomika. Jihočeský kraj, který hejtman vede, by měl s energiemi během zimy vystačit. „Máme vysoutěžené všechny energie do konce roku, takže bychom neměli mít problém. Teď musíme vysoutěžit elektrickou energii a plyn na příští rok. Musíme se snažit i šetřit,“ sdělil. Kuba zároveň odmítá vést debatu o tom, že v nemocnici nebo v domově důchodců bude osmnáct stupňů.

Celý rozhovor je k dispozici ve videu v úvodu článku.