Zdražování dopadá na nemocné, stát se je chystá podpořit

Události ČT: Zdražování dopadá na nemocné, stát se je chystá podpořit (zdroj: ČT24)

Zdražování stále víc dopadá na diabetiky s nákladnou dietou, pacienty závislé na plicních přístrojích nebo domácí hemodialýze. Někteří proto léčbu odmítají nebo hledají levnější varianty. Ty ale většinou neexistují. I proto resort sociálních věcí připravil podporu pro zdravotně znevýhodněné.

Bohuslav Večeřa má roztroušenou sklerózu přes pětadvacet let. Pohyb i řeč se mu horší. Pravidelně musí jezdit autem k lékaři a na rehabilitace. Rodina proto využívá pětisetkorunový příspěvek na mobilitu. „Minule jsem se chlubil, že jsem schopný dojít sám s hůlkou na záchod a zpátky,“ říká. „Popojíždíme hlavně po městě, kde má auto větší spotřebu. Je to těžké,“ dodává jeho manželka Jitka.

Příspěvek na mobilitu chce ministerstvo práce zvýšit. Večeřovi to vítají, ale plánovaných devět set korun měsíčně podle nich nebude stačit, což potvrzuje i Národní rada osob se zdravotním postižením. „Dovedeme si představit, že by ta výše mohla být i kolem patnácti set korun měsíčně,“ uvedl její předseda Václav Krása.

Změna od podzimu

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v případě, že člověk musí dojíždět častěji k lékaři, třeba na dialýzu, je možné čerpat i jinou formu pomoci, například dávku mimořádné okamžité pomoci. O tu by opakovaně mohli žádat lidé na plicních ventilátorech.

Janu Pažoutovi dodává kyslík přístroj s výkonem zhruba 200 wattů. Náklady na energie mu stouply o patnáct stovek měsíčně. Podobné potíže řeší i Jana Rosypková s dcerou Julií. „Dýchá za ni a je čtyřiadvacet hodin denně napojená na elektriku. Plus v tom má saturaci, která se rovněž napojuje na elektřinu,“ říka matka na adresu dcery.

Zdražování energií se dotýká i pacientů na domácí hemodialýze. Někteří jsou na ni připojeni i pětkrát týdně. Karel Macal se skoro rok léčí čtyři hodiny denně s nemocnými ledvinami. I když díky domácímu přístroji může pracovat, příspěvek na energie by potřeboval. „Ten roztok se nonstop ohřívá, musí být neustále napojen na zdroj. Místo čtyř tisíc jsem začal platit sedm a půl,“ ilustruje svou situaci domácí pacient.

„Řešila jsem stejný problém pacientkou, která domácí hemodialýzu odmítla z finančních důvodů, protože i nárůst o pět set korun je pro ni neřešitelná situace,“ popisuje lékařská ředitelka Fresenius Medical Care Michaela Ságová.

Návrh počítá také s podporou nákladných diet nebo příspěvkem na pořízení plošiny. Ministr Jurečka balíček už předložil. Některá opatření by podle něj mohla platit už od podzimu tohoto roku.