Českem prošly v sobotu bouřky. Prahu zasáhlo krupobití, na silnici u Mníšku popadaly desítky stromů

Události ČT: Českem se prohnaly bouřky (zdroj: ČT24)

Českem v sobotu odpoledne prošly prudké bouřky. Severovýchodně od Prahy padaly kroupy o velikosti přes dva centimetry, foukal i silný vítr kolem 90 kilometrů za hodinu. Na silnici u Mníšku pod Brdy popadaly desítky stromů, zavřená proto bude až do pondělí. Potvrdila se tak výstraha meteorologů, kteří v sobotu očekávali bouřky s vydatným déštěm a kroupami. Zároveň ale na Moravě v sobotu padlo hned několik teplotních rekordů.

Kvůli bouřkám hasiči v Praze vyjížděli zatím jenom k jednotkám případů. Například v Praze 5 v ulici U Perníkářky spadl strom, nikomu se nic nestalo, nevznikly ani škody na majetku, sdělil Daniel Fík z pražského hasičského sboru. „Za pomocí motorové pily (strom) rozřezáváme a budeme odklízet mimo vozovku,“ uvedli hasiči na Twitteru.

Strom spadl na silnici, kde naštěstí v tu dobu nebyla zaparkovaná žádná vozdila. Fík dodal, že vedle spadlého stromu vyjížděli pražští hasiči do zhruba 15:00 ke spadlým větvím v dalších dvou až třech případech.

„Bouřka, na kterou jsme vydali výstrahu, šla západně od Prahy po jejím severním okraji a dále směrem na Nymbursko,“ řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Počasí po sobě zanechalo vážné následky také v okolí metropole. Na silnici III. třídy z Mníšku pod Brdy ve směru na Kytín popadaly dvě desítky stromů. Úsek bude uzavřen zhruba do pondělního dopoledne, než se je podaří uklidit.

Popadané stromy omezily večer provoz i na dálnici D4 ve směru na Strakonice. „V úseku asi šesti kilometrů zhruba na 15. kilometru D4 bylo několik popadaných stromů, kvůli odstraňování byla dálnice na chvíli zavřená,“ řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.

V Horoměřicích u Prahy museli odpoledne kvůli bouřce a silnému přívalovému dešti předčasně ukončit tradiční pouť na nádvoří zámku. „Začínali jsme ve 13:30 a během pěti minut se zatáhlo, skoro nebylo vidět, vítr převracel stánky, najednou bylo dvacet centimetrů vody,“ řekl starosta Jan Herčík (Naše Horoměřice).

Kroupy a vítr podle něj zničily zhruba polovinu střechy na stodole, stánkařům na pouti polámaly konstrukce stánků. Stánkařům prudký déšť zničil také zásoby. Hasiči pomáhali zachytit trampolínu, kterou vzal vítr.

Na některých místech v regionu padaly odpoledne větší kroupy. Hasiči ve středních Čechách vyjížděli odpoledne kvůli bouřce k jednotkám případů, většinou odstraňovali stromy spadlé na silnici, uvedla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. 

„S větším předstihem opět není možné přesně lokalizovat místo se silnou bouřkou, která ještě nevznikla, a zároveň je odvážné nějakou část území ‚natvrdo vynechat‘. Každopádně nepočítáme s velkoplošným výskytem silných bouří, ale pouze s menším rozsahem nadlimitních jevů, které se vyskytnou v rámci rychle postupujících pásů srážek přes celou republiku k východu,“ uvedli meteorologové na Facebooku. 

Na sobotu vydal ČHMÚ hned čtyři výstrahy. Celoplošně platí ta, která se týká silných bouřek. Na dopoledne byla vyhlášena pouze pro Karlovarský a Ústecký kraj a pro západ Libereckého kraje, od 12 do 21 hodin platí již ve všech regionech.

Při bouřkách může silně pršet, po přívalových deštích hrozí rozvodnění malých toků, případně zatopení sklepů nebo podchodů. Bude také foukat vítr s nárazy o rychlosti kolem dvaceti metrů za sekundu, mohou se proto také lámat větve stromů. Meteorologové upozornili, že nebezpečí představují také blesky a případně kroupy.

Na východě přetrvávají vysoké teploty, hrozí i požáry

Na východě republiky – konkrétně v celém Jihomoravském kraji a v částech Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje kromě Jeseníků a Beskyd – platí zároveň i výstraha na vysoké teploty. Odpoledne bude 31 až 34 stupňů Celsia. ČHMÚ apeloval kromě dodržování pitného režimu a omezení tělesné zátěže také na to, aby lidé nenechávali v zaparkovaných autech děti nebo zvířata.

V posledních horkých dnech policisté v Praze vyprošťovali děti z odstavených vozů hned dvakrát. V pondělí nechala matka v zaparkovaném autě půlroční dítě, v pátek policie zachránila z auta tříletou dívku.

Padlo několik teplotních rekordů

V Česku v sobotu znovu padaly teplotní rekordy. Nejtepleji bylo opět ve Strážnici na Hodonínsku, kde meteorologové naměřili 36,3 stupně Celsia. Nejvyšší teplota pro 23. červenec byla překonána na 26 stanicích měřících alespoň třicet let, což je podle meteorologů šestnáct procent stanic v zemi s delší řadou měření.

„Rekordní maximum zaznamenaly i stanice měřící přes 140 let,“ podotkli meteorologové. V Přerově, kde stanice funguje 142 let, naměřili 34,9 stupně Celsia a v Opavě, kde se měří ještě o rok déle, 34,8 stupně Celsia. Původní rekordy z roku 1988 měly hodnotu 34,7 stupně, respektive 33,8 stupně Celsia.

Ve Strážnici bylo nejtepleji už i ve čtvrtek a v pátek, kdy maxima dosáhla 37,3 a 35,4 stupně Celsia. Ve středu naměřili nejvíce, 36,9 stupně, ve středočeském Husinci-Řeži a v úterý v Ústeckém kraji v Kopistech a Doksanech shodně 35,2 stupně Celsia.

V úterý meteorologové zaznamenali patnáct nových teplotních maxim, ve středu a ve čtvrtek zhruba po třiceti. Za pátek žádné rekordy nepadly, teploty totiž často nestačily na hodnoty z roku 2015, kdy teploměry ukázaly 36 až 37 stupňů Celsia. 

Riziko požárů je stále vysoké

V souvislosti s vedry trvá i zvýšené riziko požárů, meteorologové ho vyhlásili do odvolání. Některé kraje následně zakázaly rozdělávání ohňů a Praha i kouření v lesích a parcích i na polích nebo jejich blízkosti. Zároveň jsou zakázány jízdy parních lokomotiv, České dráhy již oznámily, že s naplánovanými historickými vlaky ve středních Čechách pojedou tentokrát historické dieselové lokomotivy.

Výstraha vydaná kvůli zvýšenému riziku požárů platí ve většině republiky kromě Jihočeského kraje a Kraje Vysočina.

Meteorologové také v sobotu odvolali smogovou situaci, která se týkala části Moravskoslezského kraje. Výstrahu kvůli vysoké koncentraci troposférického ozonu v ovzduší vyhlásili meteorologové v pátek odpoledne. Týkala se okresů Frýdek-Místek, Karviná a Ostrava-město. Hodinový průměr troposférického ozonu tam ve čtvrtek překročil informativní prahovou hodnotu 180 mikrogramů na metr krychlový. Limity byly překročeny i v sobotu, odpoledne se ale situace zlepšila.

Přízemní ozon je zdraví škodlivý. Způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu. Vysoká koncentrace ozonu v ovzduší může ztížit dýchání hlavně u starších a nemocných lidí nebo u dětí. Za přibýváním přízemního ozonu stojí pravděpodobně vedra a silné sluneční záření.

Letní neděle

Vysoké teploty by měly v Česku převládat také v neděli. Maxima se budou pohybovat mezi 25 a 31 stupni Celsia, přičemž rozdíly mezi západem a východem země už nebudou tak výrazné jako v uplynulých dnech. Převládat by měla jasná až polojasná obloha. Déšť se objeví jen výjimečně. 

Výrazně tepleji bude v pondělí, kdy se teploty dostanou na 29 až 35 stupňů, objevit se můžou i bouřky. Ty se pak mohou vyskytovat i v úterý, ale teplota se už dostane jenom maximálně na 27 stupňů, středeční maxima se pak budou pohybovat mezi 24 a 28 stupni. 

Předpověď počasí na následující dny
Zdroj: ČT24