Hypotéky budou zase dražší. Poptávka po bytech prudce klesá, lidé nemají ani na opravy

Vyšší úrokové sazby, které ohlásila ČNB, se dál propíšou i do cen hypoték. Znamená to jediné: ti, kteří si úvěr právě berou, i ti, kterým končí fixace, budou měsíčně hradit zase o něco víc. To se promítne do zájmu o pořízení nemovitostí. Trh se už začíná měnit. Zájemci stále častěji shánějí pronájem místo pořízení vlastního bydlení. Problémy mívají také se zaplacením oprav.

Vladimír Stříteský si koupil byt na začátku minulého roku. Teď přemýšlí nad tím, jak bude po skončení fixace hypotéku při rostoucích úrocích splácet. „Mám hypotéku na 28 let a bral jsem si 7,2 milionu. Aktuálně to vychází na 27 a půl tisíce,“ vypočítává Stříteský.

Teď by to byl minimálně dvojnásobek. A po středečním rozhodnutí ČNB by to bylo ještě víc. Třeba dvougarsoniéra v Praze-Libni teď stojí 9,4 milionu korun. Pokud kupující zaplatí 2,4 milionu z vlastního, musí bance splácet kolem 44 tisíc měsíčně. Jen pro srovnání – průměrný hrubý příjem v Česku je zhruba 38 tisíc. Poptávka po bytech tak prudce klesá.

„Mladé rodiny a lidé, kteří nemají našetřenou větší část peněz, určitě nebudou dosahovat na hypotéky. Pár kupujících, kteří nepotřebují aktuálně řešit svou bytovou potřebu, z trhu odešlo a vyčkává na lepší úrokovou sazbu,“ uvádí ředitel Remax Profit Tomáš Řeha.

Veronika Kusová v Šenově u Ostravy buduje rodinný dům. Teď ale uvažuje, že jeho stavbu přeruší. Chybí jí totiž peníze. „Ceny materiálu šly hodně nahoru, skoro až o třetinu. Je to teď šílené, koukala jsem se třeba na možnost půjčit si dva miliony, ale vychází to tak, že bych zaplatila bankám dvakrát tolik.“

Ceny nemovitostí budou přesto stagnovat

A tak zatímco loni byl ještě zájem o koupi bytů enormní, teď začíná převažovat poptávka po pronájmu a nemovitosti jejich majitelé spíš prodávají, než kupují. V nabídkách realitních kanceláří se stále častěji objevují rozestavěné nemovitosti. Podle odhadu realitních makléřů k nim na podzim přibydou ještě starší domy.

Podle analytiků i přesto budou ceny nemovitostí spíš stagnovat. „Nečekám, že ceny budou klesat, ale myslím si, že neporostou, rozhodně neporostou tempem ve výši inflace,“ uvedl senior analytik KPMG Pavel Kliment. Určité zlevnění pak lze čekat u starších energeticky náročných domů a bytů.

Přesný model podpory zatím není jasný

Rostoucími úrokovými sazbami se Česká národní banka snaží bojovat s dvoucifernou inflací, která se na této hranici drží takřka od začátku roku. V květnu dosáhla dokonce šestnácti procent. Výrazně stoupají hlavně ceny pohonných hmot a také energií.

Vláda ve středu jednala o takzvaném úsporném tarifu. Návrh počítá s tím, že domácnosti o příspěvek nebudou muset žádat, bude automaticky odečtený od poplatků nebo záloh. Podle ministra Jozefa Síkely (za STAN) bude jeho výše závislá na tom, jaké energie domácnosti využívají. Například ti, kteří používají elektřinu ke svícení a ohřev vody a zároveň topí plynem, by mohli získat zhruba 15 tisíc korun. Přesné parametry bude ale kabinet schvalovat až příští týden. Kabinet Petra Fialy (ODS) ale už teď počítá, že za všechna opatření utratí až 66 miliard korun.