První cestující se vydali z Prahy pravidelným přímým spojem na vídeňské letiště

Studio ČT24: Vlakem přímo na vídeňské letiště (zdroj: ČT24)

První pravidelný vlakový spoj z Česka přímo na vídeňské letiště ve čtvrtek ráno vyrazil z Prahy. Souprava po cestě staví také v Kolíně, Žďáru nad Sázavou nebo v Brně. Přímé spoje budou jezdit dvakrát denně, a to s příjezdy na letiště krátce po druhé odpolední a deváté večerní. Z vídeňského letiště zpět do Česka bude vyrážet pouze jeden spoj – krátce po druhé odpolední.

Soukromý dopravce Regiojet provozuje spoje bez dotací. U dalších vlaků firma zajišťuje také přestup na regionální linky z vídeňského hlavního nádraží na letiště. Od prosince, tedy po pravidelné změně jízdních řádů, by chtěla přidat ještě jeden spoj. Na vídeňské letiště plánují od zimy jezdit jedním párem spojů také České dráhy.

Se záměrem vypravovat přímé vlaky z jihomoravské metropole na vídeňské letiště přišel už v únoru soukromý dopravce Gepard Express ve spolupráci s vedením města. Právě vedení Brna by rádo obohatilo nabídku spojů. V současné době proto připravuje výběrové řízení. Vlaky s dotacemi města by měly vyjet zhruba koncem letošního roku, a to v počtu pěti až šesti denně.

Brněnské letiště v útlumu

Přímé vlakové spojení je zprovozněné po mnohaletých snahách Brna i Jihomoravského kraje o zvýšení počtu pravidelných leteckých linek přímo z brněnského letiště. To je, co se týče dopravy cestujících, aktuálně spíše v útlumu. Pravidelná linka tam funguje jen jedna. Do Londýna vyráží pětkrát týdně.

Letiště nyní jedná o zprovoznění další pravidelné linky, která by mohla být spuštěna příští léto. Bližší informace ale zatím mluvčí uvést nechtěl. Ještě před epidemií covidu-19 létaly z Brna pravidelné linky také do Berlína a Milána.

V celkovém počtu využilo v loňské letní sezóně letiště přes 176 tisíc cestujících, což je proti roku 2020 trojnásobek. I v roce 2021 šlo ale pouze o 44 procent z rekordní sezóny v roce 2019. Dopravu totiž silně zasáhla protiepidemická opatření.

V poslední době se tak letiště zaměřilo spíše na nákladní přepravu. „Nadále platí, že doprava pro běžné cestující je prioritou. V dobách krize je to ale právě ta nákladní, která ji může hodně doplňovat,“ řekl mluvčí brněnského letiště Jakub Splavec. Loni byla podle něj přeprava nákladního zboží rekordní – i díky čemuž zvládlo letiště krizi spojenou s pandemií.

Zájem o dovolenkové lety je aktuálně srovnatelný s předcovidovým rokem 2019. Letadla z brněnského letiště vyrážejí do dvou desítek destinací.