V polovině září začne soud s Babišem kvůli Čapímu hnízdu. Expremiér kritizuje, že to bude před volbami

Soud s předsedou opozičního ANO a bývalým premiérem Andrejem Babišem začne 12. září. Jako první na to upozornily weby Seznam Zprávy a Novinky. Babišův advokát žádal o předběžné projednání obžaloby, tomu však soud nevyhověl a nařídil hlavní líčení. Zatím je naplánováno třináct jednacích dní. Babiš a také jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová) jsou obviněni kvůli evropské dotaci poskytnuté na rekontrukci nynější farmy Čapí hnízdo. Babiš vinu dlouhodobě odmítá, nařízený termín hlavního líčení se mu nelíbí kvůli volbám.

Andreje Babiše a Janu Nagyovou obžaloval státní zástupce z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU. Kdyby se před soudem prokázala jejich vina, hrozilo by jim podle trestního zákoníku až desetileté vězení. Žalobce však podle dřívějších informací bude žádat pouze podmíněné a peněžité tresty.

Hlavní líčení by mělo být veřejné, na rozdíl od předběžného projednání obžaloby, které žádal Babiš a které soud odmítl. „Předseda senátu neshledal důvody pro nařízení předběžného projednání obžaloby a dne 6. června 2022 nařídil hlavní líčení v termínech, které se podávají z veřejné databáze Infosoud,“ uvedl mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Soud se začne Čapím hnízdem zabývat v týdnu od 12. září, pokračovat bude v týdnech od 26. září a 17. října. Jak podotkl Hanuš Hanslík z Reportérů ČT, nelze předpokládat, že hlavní líčení postupovalo ideálně a bez sebemenších průtahů. Nejspíše tedy bude případ v říjnu odročen, pokračovat by mohl na přelomu roku a prvoinstanční rozsudek lze očekávat až napřesrok.

Babišovi se však nelíbí načasování začátku soudu vzhledem k tomu, že 23. a 24. září budou komunální a senátní volby a o týden později ještě druhé kolo senátních voleb. „Za tu dobu, co se případ táhne, ovlivnil neuvěřitelné množství voleb. V září ten vykonstruovaný a účelový pokus o moji kriminalizaci bude pokračovat. A to, světe div se, opět jen pár dní před dalšími volbami,“ prohlásil. Doplnil, že i tak věří ve spravedlnost. Zopakoval, že se ničeho nedopustil.

Předběžné projednání lze nařídit například v případě, že nebyly potřebně objasněny základní skutkové okolnosti, bez kterých soud nemůže rozhodnout. Soud může po předběžném projednání obžaloby mimo jiné zastavit či přerušit trestní stíhání, postoupit případ jinému orgánu nebo ho vrátit státnímu zástupci k došetření. Může ale také nařídit hlavní líčení.

V kauze Čapí hnízdo jde o to, že společnost, která nynější rekreační resort vlastní, dříve patřila do holdingu Agrofert, jenž tehdy vlastnil Andrej Babiš. V prosinci 2007 byla přeměněna na akciovou společnost s akciemi na majitele. Jako taková získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok.

Babiš později při projevu ve sněmovně řekl, že akcie vlastnily jeho děti a partnerka. Po rekonstrukci Čapího hnízda a uplynutí doby udržitelnosti se společnost pod Agrofert zase vrátila.