Uskromnit se musíme všichni, pomoc má jít k těm nejohroženějším, komentuje inflaci nový místopředseda ODS

Interview ČT24: Místopředseda ODS Zdeněk Zajíček (zdroj: ČT24)

Vláda není od toho, aby vzbuzovala plané naděje, uskromnit se budeme muset všichni, komentoval v pondělním Interview ČT24 nově zvolený místopředseda ODS Zdeněk Zajíček rostoucí míru inflace. Současnou situaci musí dle jeho slov vláda stále vyhodnocovat, ale zároveň nemá dělat překotné kroky.

Zajíček hned v úvodu rozhovoru zmínil, že asi nikdo nečekal, že vývoj a růst inflace bude takto zásadní. Podle čerstvých dat Českého statistického úřadu inflace v březnu meziročně stoupla na bezmála 13 procent a ekonomové předpovídají, že ještě poroste.

Podle nového místopředsedy občanských demokratů je proto důležité myslet při tvorbě různých opatření především na ty, kteří si v současné situaci nedokáží pomoct sami. „Ale nemá smysl dělat překotné kroky, je důležité, aby opatření byla cílená,“ zdůraznil Zajíček.

I když nechtěl být konkrétní, řekl, že ví, že se chystají nová opatření, která mají lidem pomoci v současné složité ekonomické situaci. Vznikají prý především na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Vláda nemá vzbuzovat plané naděje

„První na řadě by měli být ti nejohroženější, konkrétní opatření se chystají. Každý z nás se bude muset uskromnit,“ tvrdí Zajíček. Reagoval tak na poznámku moderátorky Barbory Kroužkové, že některé rodiny už začaly i kvůli vysoké inflaci šetřit nejen na energiích, ale například i při nakupování jídla.

Zajíček také řekl, že činy (kabinetu) přijdou ve správný okamžik a že vláda tu není od toho, „aby vzbuzovala plané naděje“. On osobně se přimlouvá za to, aby úřady při pomoci rodinám „nehledaly nové nástroje“.

Zajíček se dlouhodobě věnuje digitalizaci, podílel se například na projektu datových schránek. Touto oblastí se chce zabývat i nadále. Připustil, že digitalizace státní správy neběží úplně rychle, zároveň ale připomněl, že občas se změny mohou udát opravdu rychle. „Před covidem si nikdo nedokázal představit něco jako distanční výuku,“ uvedl.

Pokud jde o další krok v digitalizaci, je podle něj zásadní datum 1. února 2025. Do té doby mají být všechny služby veřejné správy dostupné v digitální podobě, podle Zajíčka to vyplývá ze zákona o právu na digitální služby, na němž se podle jeho slov shodli zákonodárci napříč formacemi. Ke splnění tohoto cíle je „potřeba napřít velkou sílu“.

Místopředseda ODS se domnívá, že „v některých resortech a agendách by to šlo rychleji než v roce 2025“. A doufá, že Češi se dočkají i toho, že při vyplňování formuláře on-line se do něj velká část dat „natáhne“ z údajů, které už má stát k dispozici.