Až každý desátý uprchlík z Ukrajiny může mít handicap. Podle Jurečky se pro ně pomoc najde

Události ČT: Pomoc handicapovaným uprchlíkům z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Až každý desátý příchozí uprchlík z Ukrajiny se podle světových statistik může potýkat s různými typy handicapu. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak mapovalo tuzemské kapacity v sociálních službách. Ty mají místo asi pro 2400 lidí s handicapem, část míst už lidé z Ukrajiny začali využívat.

Jedním z uprchlíků, kteří potřebují pomoc odborníků, je i Ljubomir Štefanyk. Několik let v Česku pracoval, když měl ale před dvěma lety autonehodu, vrátil se na Ukrajinu. Když Rusko podniklo do země invazi, jeho sestra ho znovu převezla do České republiky, cesta jim trvala několik dní. 

Ljubomir Štefanyk je na invalidním vozíku. Cesta vlakem tak pro něj nebyla vůbec příjemná, což se podepsalo i na jeho stavu. „Na vozíku seděl čtyři dny, zatuhlost byla daleko větší. Museli jsme se s ním seznamovat, ale je šikovný, spolupracuje,“ popsala vedoucí úseku sociální péče v Domově pro seniory Proseč u Pošné Jana Flídrová. 

V sociálním zařízení na Pelhřimovsku je muž z Ukrajiny už deset dní. Místo mu tam sehnala Česká asociace paraplegiků ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí. Domov pro tyto účely hledal prostory po celém objektu, pokoj pro nového klienta tak vznikl v původní společenské místnosti.

„Ještě bychom asi něco dokázali najít, ale to už bychom zabrali opravdu všechny prostory, které běžně používají klienti,“ uvedl ředitel domova Jiří Hormandl. 

Zařízení v Česku by měla být schopna poskytnout péči více než tisícovce lidí

Podle průzkumu ministerstva práce a sociálních věcí by měla být podobná zařízení po celém Česku, včetně těch soukromých, schopna zajistit až dvanáct set lůžek pro handicapované  ukrajinské běžence. Zatím bylo potřeba najít místo pro desítky z nich. 

„Zatím je to opravdu dostatečné, neevidujeme, že bychom v tuto chvíli měli poptávku převyšující nabídku,“ ujistil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle asociace paraplegiků může mít zdravotní indispozice až deset procent příchozích uprchlíků.