V nemocnicích je méně než tři tisíce covidových pacientů. Na Nový rok přibyla tisícovka nakažených, testů bylo velmi málo

Devadesátka: Koronavirus a varianta omikron (zdroj: ČT24)

Na Nový rok mělo pozitivní výsledek 1088 PCR testů na koronavirus. Byl to shodný počet jako o týden dříve na Boží hod vánoční, celkový počet testů byl ale podstatně nižší – menší než kterýkoli den minulého roku. V nemocnicích stále ubývá covidových pacientů, je jich již méně než tři tisíce, v těžkém stavu je 570 z nich. Momentálně se nákaza nejvíce šíří ve středních a severních Čechách.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Za poslední týden přibylo v Česku 336 lidí nakažených koronavirem z každé stovky tisíc obyvatel. Je to totožný počet jako o den dříve. Z krajů je nejvyšší incidence v Praze, nikde jinde nyní není přes 400 případů na sto tisíc obyvatel za sedm dní, nad republikovým průměrem je ale i Středočeský, Ústecký, Liberecký a Královéhradecký kraj.

Naopak na Moravě, kterou zasáhla výrazněji podzimní vlna epidemie, je nyní incidence podrůměrná. Z okresů je relativně nejvyšší počet nakažených na Praze-západ (539 na sto tisíc obyvatel) a Českolipsku (508).

V absolutním počtu přibylo v sobotu 1088 nakažených. Novoroční počet provedených testů byl ovšem nižší než ve kterýkoli den předchozího roku. V součtu PCR a antigenních jich bylo provedeno méně než deset tisíc.

Dále se vyprazdňují nemocnice. Ministerstvo zdravotnictví dodatečně aktualizovalo údaje z předchozího dne, vyplývá z nich, že již na silvestra klesl počet hospitalizovaných pacientů nakažených covidem-19 pod tři tisíce a k Novému roku jich dále ubylo na 2708 včetně 570 lidí v těžkém stavu. Nemocnice v sobotu nově přijaly 82 pacientů s covidem, z nich 71 procent bylo neočkovaných a 5 procent nemělo očkování dokončené. Z 23 lidí hospitalizovaných nově na JIP bylo neočkovaných nebo s nedokončeným očkováním patnáct pacientů, tedy 65 procent.

Kromě testovacích míst nepřicházeli lidé na Nový rok ve velkém ani na očkování. Zdravotníci za den vykázali pouze 42 podaných dávek, což ovšem nebylo historické minimum – na Boží hod jich bylo jen 22. V příštích dnech by ale mohlo zájemců o vakcínu zase přibýt. Mimo jiné se od úterý budou moci hlásit na posilující dávku všichni lidé nad 18 let. S vakcinací pomáhají mobilní týmy a připravují se i nová očkovací centra – například i na brněnském náměstí Svobody.

„Chtěli jsme, aby to bylo co nejblíž lidem, aby to bylo co nejvíc na očích. Aby lidé věděli, že dostupnost je 'easy',“ řekl Jindřich Vobořil, ředitel společnosti Podané ruce, která očkovací centrum provozuje.

Testování ve firmách zaplatí pojišťovny, plánuje Fiala

Vláda před koncem minulého roku rozhodla o zostření plošného testování na koronavirus ve firmách. Nově by se od 17. ledna měli testovat všichni – na rozdíl od dosavadní praxe, kdy se testování netýkalo očkovaných lidí a těch, kteří v posledním půlroce prodělali covid. Testovat by se navíc mělo ne jednou jako dosud, ale dvakrát týdně.

Změnit by se měl způsob, jakým bude stát zaměstnavatelům testování proplácet. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl v pořadu Partie televize CNN Prima News, že místo dosavadního šedesátikorunového příspěvku za každý provedený test by se nově mělo testování hradit ze zdravotního pojištění. Konkrétní rozhodnutí přijme vláda podle Fialy v nejbližších dnech.

Přestože nyní koronavirová epidemie v Česku slábne, s čísly zřejmě zahýbe varianta omikron, s čím souvisí i změny pro testování ve firmách. Premiér považuje za důležité, že díky masivnímu testování projde nějakou formou testu celá populace.

Predikce zdravotnických statistiků očekává, že omikron v republice převládne ve druhé polovině ledna. Odborníci očekávají vysoké počty nových případů a znovu hrozí také naplnění nemocnic zhruba sedmi tisíci covidovými pacienty. Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s očekávaným rozšířením omikronu uvažuje o změnách pravidel pro izolaci.

Lidé, kteří jsou pozitivně testováni, ale nemají příznaky, by mohli být zavřeni doma kratší dobu než nynějších deset až čtrnáct dnů. Podle dosavadních zjištění jsou bezpříznakoví lidé  nakažení omikronem infekční kratší dobu.

Vláda nicméně stále počítá s tím, že přehodnotí vyhlášku o povinném očkování, kterou připravil předchozí kabinet. Za racionální označil Fiala diskusi o očkování pro profesní skupiny, které vakcinaci požadují. S očkováním vybraných věkových skupin však nadále nesouhlasí.

Až převládne omikron, přestanou lékaři podávat monoklonální protilátky

Předseda Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavel Dlouhý řekl, že zdravotníci počítají s tím, že až v ČR převládne varianta omikron, přestanou infikovaným z rizikových skupin podávat monoklonální protilátky.

Ty u varianty delta asi ze 70 procent brání vážnému průběhu onemocnění, podle nových studií v případě omikronu nefungují. „U pacientů s potvrzenou variantou omikron se tedy nebudou podávat. Jakmile varianta omikron v ČR převládne, vyřadíme je z používání úplně,“ uvedl Dlouhý.

Nadále budou lékaři podávat antivirová léčiva, jako remdesivir, nový molnupiravir nebo paxlovid, které mají účinnost na omikron zachovanou. Lékaři čekají také na dodání nového protilátkového léku evusheld, který je určený pro lidi s těžkou poruchou imunity nebo po transplantaci. Měl by je při preventivním podání chránit až devět měsíců. Další protilátkový lék sotrovimab se očekává ve druhé polovině roku, kdy by měla dorazit hromadná objednávka zemí EU.