Před 80 lety seskočili nad protektorátem Kubiš a Gabčík. Zásadní akci připomíná nový památník

Uplynulo osmdesát let od výsadků Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše nad tehdejším protektorátem. O pět měsíců později provedli atentát na Reinharda Heydricha. Vzpomínkovou akci ve středu završilo odhalení nového památníku v Nehvizdech, kde muži ze skupiny Anthropoid seskočili.

Vzpomínková akce k osmdesáti letům od seskoku výsadků Anthropoid, Silver A a Silver B začala v Pardubicích. Podle pořadatelů je důležité si činy parašutistů stále připomínat, protože mohou být vzorem pro mladé lidi. 

Výsadkářům se podařilo provést atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Čin je podle iniciátora akce, Františka Bobka z Československé obce legionářské, označovaný za největší událost evropského domácího odboje druhé světové války. 

V noci z 28. na 29. prosince 1941 byly na území protektorátu Čech a Moravy vysazeny tři výsadky parašutistů. Kubiš a Gabčík měli původně seskočit u Ejpovic nedaleko Plzně, nakonec ale dopadli o sto kilometrů dál. Také ostatní výsadky dopadly jinam, než bylo v plánu. 

Kolona historických vozů dorazila k novému památníku

V místech seskoků Kasaličky a Senice–Podmoky se ve středu uskutečnila krátká pieta. Těmito i dalšmí místy spojenými s událostmi projela také dopoledne kolona historických vozů. „Je nám ctí tady být a připomínat si to. Byli to mladí kluci, odešli do neznáma, splnili svůj úkol, obětovali se pro svou vlast,“ uvedl Dušan Klavík z vojenského klubu Rota Nazdar. Na trasu se s kolegy vydal vozidly, která používala československá armáda ve Velké Británii.

Cestu přes Lázně Bohdaneč, Kasaličky, Voleč, Chlumec nad Cidlinou, Podmoky, Senici, Poděbrady, Sadskou a Mochov zakončila v Nehvizdech, kde byl odhalen nový památník výsadku Anthropoid. Slavnostního momentu se účastnila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Je vytesán symbol padáku, na kterém jsou šňůry s informacemi. Dole je sedm kamenů, ty představují sedm parašutistů, kteří zahynuli v Resslově ulici. Poslem naděje je právě ta lidická hrušeň, která tady byla jako třicátý šestý štěp původní lidické hrušně vysazena,“ popisuje památník spoluautor návrhu Miroslav Kaliba.

Odhalení památníku, který v Nehvizdech připomíná výsadek operace Anthropoid
Zdroj: Ministerstvo obrany ČR/ČTK

Původní památník je za dálnicí, Nehvizdy se ho zatím rušit nechystají. Obec na svém webu uvedla, že až se za několik let začne stavět vysokorychlostní trať s terminálem, bude přemístěn na nové nádraží.

Osudová zatáčka

Heydrich přijel do Protektorátu Čechy a Morava koncem září 1941, měl zlomit odboj a odpor československého lidu. Následovaly rozsudky smrti, transporty do koncentračních táborů. Formování speciálních československých parašutistických skupin v Británii začalo už počátkem roku 1941.

Operace Anthropoid měla za cíl uskutečnit atentát na Heydricha. Skupina navázala kontakty s místním odbojem, na pomoc jim exilová vláda v březnu a dubnu 1942 poslala dalších sedm paraskupin s 18 vojáky. Gabčík s Kubišem si pro provedení atentátu vybrali ostrou zatáčku pod Vychovatelnou v pražských Kobylisích. Na Heydrichovo auto přijíždějící z Panenských Břežan zaútočili 27. května společně s Josefem Valčíkem a Adolfem Opálkou. Heydrich byl při výbuchu zraněn střepinou a 4. června zemřel.

Hned po atentátu bylo vyhlášené stanné právo a začaly masové popravy. Sedm parašutistů zahynulo 18. června v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Nacistický teror vyvrcholil v červnu 1942 vyhlazením Lidic a Ležáků. Po atentátu odvolaly své podpisy pod mnichovskou dohodou Francie a Británie, což přispělo ke znovuobnovení poválečného Československa v předmnichovských hranicích.