Soud potrestal gang za nelegální převoz Vietnamců do Německa a Česka

Okresní soud v Olomouci potrestal osmičlenný gang za nelegální přepravu cizinců, zejména Vietnamců, do schengenského prostoru. Dvěma obžalovaným zpřísnil nepodmíněné tresty za jiné trestné činy, jednoho poslal na tři a půl roku do vězení. Třem již za jiné případy uvězněným členům gangu ponechal tresty stejné. Dvěma obžalovaným udělil podmínky a peněžité tresty. ČT to řekla předsedkyně senátu soudu Kristýna Hradilová. Rozsudek není pravomocný, jeden obžalovaný už se odvolal.

„Obžalovaní jsou vinni, že nejméně od počátku roku 2017 do května 2019 vytvořili skupinu s vnitřní organizační strukturou, rozdělením funkcí a dělbou činností, zaměřenou na úplatné organizování a zajišťování nedovoleného překročení státní hranice a zajišťování nezákonné přepravy osob zejména vietnamské státní příslušnosti v rámci schengenského prostoru,“ stojí v anonymizovaném rozsudku, který má ČT k dispozici.

Soud rozhodl o třech nepodmíněných trestech. V případě dvou obžalovaných prodloužil původní tresty na patnáct a půl roku a pět a čtvrt roku vězení. Tři a půl roku vězení nepodmíněně dostal obžalovaný, který je na útěku.

Dalším třem obžalovaným soud vzhledem k pravomocným rozsudkům v jiných případech další trest neudělil. Všichni tři jsou momentálně ve vězení. Poslední dva obžalovaní odešli od soudu s dvouletými podmínkami a peněžními tresty.

Rozsudek není pravomocný. „Jeden z obžalovaných si podal odvolání na místě a čtyři si ponechali lhůtu, stejně jako státní zástupce,“ doplnila předsedkyně soudního senátu Kristýna Hradilová. Případ nyní posoudí Krajský soud v Ostravě.

Osmičlenná organizovaná skupina Čechů i cizinců měla podle obžaloby organizovat nelegální přepravu cizinců, zejména Vietnamců, do schengenského prostoru. Kriminalisté odhalili jedenáct převozů mezi lety 2017 a 2019.

Převozy měli organizovat dva bratři z ciziny, přepravu ze Srbska či Rumunska do Německa a Česka pak měli za peníze zajišťovat Češi. Pro převážené Vietnamce a další cizince měli podle spisu obžalovaní k dispozici doklady půjčené od lidí, kteří získali povolení k pobytu v České republice.