Žalobce pro lobbistu Janouška navrhl až osm let vězení v kauze Chambon

Žalobce navrhl pro lobbistu Romana Janouška za podílnictví v kauze údajného podvodu společnosti Chambon sedm až osm let vězení. Firma podle obžaloby v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama prováděla vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou hlavně infekční viry či bakterie. K tomu ale neměla oprávnění, pojišťovnám tak účtovala za analýzu lidské DNA, která je však dražší.

Státní zástupce Alexandr Dadam kvůli kauze společnosti Chambon obžaloval z podvodu také lékařku Soňu Pekovou, doktora Tomáše Kozáka a podnikatele Petra Ullricha a Luboše Paška. Pekovou chce žalobce poslat za mříže na 7,5 až 8,5 roku, další tři obžalované by podle něj měl soud potrestat nepodmíněnými tresty od sedmi do devíti let. Nejvyšší trest, osm až devět let, požaduje pro Ullricha.

Peková podle žalobce „zatajila skutečnou povahu vyšetření“, které firma Chambon vykonávala. „Činila tak záměrně,“ uvedl v závěrečné řeči. Společnost pak podle něj zasílala pojišťovnám takové informace, na základě kterých nemohly zjistit, co laboratoř dělá.

Podle státního zástupce všichni obžalovaní od zdravotních pojišťoven podvodně vylákali přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů se získat snažili. Paškův advokát Prokop Beneš, který se ve čtvrtek jako jediný z právníků dostal k přednesu části své závěrečné řeči, označil navrhované tresty za drakonické.

Právníci obžalovaných na počátku hlavního líčení uvedli, že v laboratoři Chambon pracovali elitní odborníci, kteří ve svém oboru představovali absolutní špičku. Společnost dělala diagnostiku nehumánního genomu. Protože na diagnostiku neexistoval v sazebníku výkonů přesný kód k proplacení pojišťovnami, účtovali stejně jako řada dalších zařízení za nejpodobnější úkon.

Pojišťovny žádají náhradu škody

„Scestná je představa o výjimečnosti Chambon,“ prohlásil státní zástupce. Stejnou činnost jako laboratoř podle něj poskytovala i jiná zařízení.

Podle právníků nevznikla v případu žádná škoda, neboť pojišťovny byly povinny výkony hradit. Dělaly to a nikdy oprávněnost laboratoře nezpochybnily. Pojišťovny se však u soudu přihlásily s nárokem na náhradu škody.

Peková prohlásila, že byla Chambon nejlepší laboratoří svého druhu a že si za jejími výkony stojí. Podnikatel Ullrich vypověděl, že firma jednala vždy transparentně, její metody pomáhaly zachraňovat životy a o její služby byl obrovský zájem ze strany nemocnic i lékařů. Janoušek se podle svého právníka Lukáše Trojana staral o investice firmy a podrobnosti o technické činnosti společnosti neznal. 

Janoušek si měl přijít na více než 60 milionů

Janoušek se nechal ve společnosti Chambon zaměstnat jako ekonomickoprávní poradce s pracovním úvazkem na dvacet hodin týdně. Za to dostával plat asi jeden milion měsíčně. Žalobce tvrdí, že Janouškův pracovní vztah byl jenom formální. Od června 2009 do ledna 2011 si nechal vyplatit 62,5 milionu korun.

Janoušek byl již odsouzen k čtyřapůlletému vězení za úmyslné sražení ženy autem. Zatím ale strávil kvůli údajně špatnému zdravotnímu stavu za mřížemi jen zhruba rok a čtvrt. Muž na počátku měsíce podal k pražskému městskému soudu žádost o započítání doby přerušení trestu do celkové doby výkonu trestu. Pokud by soud žádosti vyhověl, mohl by Janoušek být z vězení zřejmě propuštěn.