V nemocnicích je s covidem nejvíc lidí od poloviny května. V Karviné hrozí omezení plánovaných operací

UDÁLOSTI: Koronavirová epidemie v Česku dál sílí (zdroj: ČT24)

V pátek prokázaly testy nákazu covidem u 5720 lidí. Byl to poslední pracovní den, kdy pojišťovny hradily preventivní testy dospělým neočkovaným lidem. O víkendu jsou některá testovací místa uzavřena. Přes 34 tisíc lidí přišlo v závěru pracovního týdne na očkování proti koronaviru, z nich téměř 13 tisíc dostalo první dávku. Dál roste počet lidí, kteří kvůli covidu skončili v nemocnici. Z 1466 hospitalizovaných je 188 v těžkém stavu. Nemocnici v Karviné již hrozí, že bude muset omezit plánované operace, aby dokázala přijmout všechny pacienty s covidem.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

Z pracovních dnů byl pátek co do počtu pozitivních testů druhým nejlepším dnem týdne. Ve srovnání s předchozím pátkem vzrostlo jejich množství zhruba o třetinu – z 4234 na 5720. Počet lidí s potvrzenou nákazou rostl tento týden od pondělí do pátku včetně čtvrtka, kdy byl svátek a testovalo se méně. Nejvyšší denní přírůstek byl v úterý, kdy počet pozitivních případů překročil šest tisíc.

Většina lidí s potvrzenou nákazou není proti koronaviru očkována, v pátek představovali neočkovaní lidé 69 procent pozitivně testovaných, necelá dvě procenta byli lidé, kteří neměli očkování dokončené.

Za týden přibylo v Česku 290 nakažených na sto tisíc obyvatel. Oproti předchozímu dnu stoupla incidence o čtrnáct z 276. Situace se stále velmi výrazně liší v různých regionech. Z okresů je nejhůře na Prostějovsku, kde připadá na sto tisíc obyvatel již 610 infikovaných za sedm dní.

Nad pět stovek případů na sto tisíc obyvatel za týden je i na Českobudějovicku (506) a Ostravsku (545). Naproti tomu na Sokolovsku činí týdenní incidence jen 37 případů na sto tisíc obyvatel, pod stovkou je i na Chomutovsku, Děčínsku, Semilsku a Náchodsku. Pod sty případy na sto tisíc obyvatel se drží celý Karlovarský kraj (88), zato v Olomouckém i Moravskoslezském kraji přibylo za týden přes čtyři stovky nakažených na sto tisíc obyvatel (424, respektive 413). 

Nemocnice jsou zaplněné nejvíc od poloviny května

Hospitalizováno je 1466 pacientů nakažených covidem-19. Ministerstvo zdravotnictví zároveň aktualizovalo údaje za předchozí dny, z upravených záznamů vyplývá, že ani čtvrteční sváteční den nemocnicím neulehčil a oproti původně zveřejněným datům i 28. října počet hospitalizovaných oproti předchozímu dnu vzrostl z 1338 na 1373. V pátek rostl dál. Naposledy poklesl počet obsazených covidových lůžek v nemocnicích oproti předchozímu dnu 16. října.

V těžkém stavu je 188 pacientů, o tři více než ve čtvrtek. Mimotělní podporu života potřebují tři z nich.

Z nově hospitalizovaných lidí bylo v pátek osmačtyřicet procent neočkovaných a čtyři procenta neměla vakcinaci dokončenou. Průměrný věk očkovaných lidí, kteří přesto skončili s covidem v nemocnici, činil 73 let, u neočkovaných byl o dvanáct let nižší. Z lidí přijatých na jednotky intenzivní péče bylo 53 procent neočkovaných, ostatní byli plně očkováni.

Počet lidí nakažených covidem, kteří potřebují nemocniční péči, je nejvyšší od 14. května. Více pacientů v těžkém stavu bylo naposledy 19. května. Některé nemocnice již mají problém umístit všechny covidové pacienty na oddělení, která pro ně vyčlenily. V úvahu již připadá omezení ostatní péče.

„Jsme na maximu a čekáme, jak se bude situace vyvíjet přes víkend. V pondělí máme zasedání krizového štábu, kde situaci zhodnotíme a budeme muset rozhodnout. Pokud budeme muset přidávat další covidovou jednotku, znamená to pro nás zásadní omezení elektivní péče,“ řekla mluvčí Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj Věra Murínová.

Vyzvala pacienty z ohrožených skupin, u kterých se covid-19 teprve začal projevovat, aby si přišli pro monoklonální protilátky, které by je mohly ochránit před nutností hospitalizace. Na jejich podání stačí podle mluvčí dvouhodinový pobyt, kdy pacient dostane infuzi s protilátkami.

V pátek 34 tisíc podaných dávek vakcín, očkování zahájilo 13 tisíc lidí

Očkovat se v pátek šlo 34 176 lidí. Mírná většina – 17 760 zájemců – si přišla pro posilující dávku. Očkování zahájilo první dávkou 12 838 lidí, ostatní dostali druhou dávku dvoudávkového schématu.

Protože od pondělí budou pro neočkované lidi zpoplatněné preventivní testy potřebné například pro návštěvy restaurace, sportovišť nebo které jsou povinné po návratu ze zahraničí, evidovala koncem pracovního týdne velký zájem o své služby testovací místa. „Zájem je enormní, zejména formou PCR,“ poznamenal jednatel EMA Emergency Daniel Hron. Podle Michala Mikšíka z GHC Genetics se zvýšil zájem o testy v posledním týdnu, kdy je i neočkovaným lidem hradí pojišťovny, o deset až třicet procent.

Ministerstvo zdravotnictví zatím vykazuje za pátek poměrně malý počet testů ve srovnání s minulým pátkem – preventivních bylo 87 tisíc oproti 97 tisícům z minulého týdne. Méně bylo i takzvaných epidemiologických indikací, tedy testů nařízených kvůli kontaktu s nakaženým člověkem, srovnatelné množství lidí přišlo na test s příznaky nemoci. Statistici ale obvykle ještě údaje o celkovém množství provedených testů doplňují zpětně, protože data o některých testech s negativním výsledkem dostávají až dodatečně.

Zájem je také o očkování. I v sobotu je to patrné, a to hlavně na očkovacích místech, kam mohou lidé přicházet bez předchozí rezervace. Na pražském hlavním nádraží, kam je možné přijít pro jednodávkovou vakcínu Janssen, se i v sobotu ráno vytvořila fronta přes celou spodní část nové odbavovací haly. Podle mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Evy Libigerové se čeká na vakcínu asi hodinu. Fronta na očkování se stojí i v olomoucké fakultní nemocnici – Olomoucký kraj podle posledních dat ministerstva zdravotnictví má relativně nejnižší počet očkovaných obyvatel.

Lidé, kteří vakcinaci alespoň zahájili, budou mít i v listopadu testy pojišťovnou hrazené a někteří zájemci o očkování se netají tím, že právě proto na očkovací místa přišli. „Uvažujeme o tom už delší dobu, ale byli jsme částečně donuceni rozhodnutím vlády,“ poznamenal muž, který s partnerkou dopoledne čekal ve frontě na hlavním nádraží. I pro dalšího bylo zpoplatnění testů – kterým se navíc od pondělí zkrátí platnost – hlavní důvod. „I předtím jsem o tom uvažoval, ale nejhlavnější důvod je, že se musí od pondělí všechno platit,“ ozřejmil.

I ve frontě v olomoucké nemocnici – což je jediné místo v kraji, kde se testuje o víkendu – se zájemci o očkování často zmiňovali o ekonomických důvodech, proč se pro vakcínu vypravili. Za testy se bude po víkendu platit maximálně 201 korun v případě antigenního a 814 korun za vyšetření metodou PCR. Výsledek antigenního testu bude platit 24 hodin od odběru, výsledkem PCR testu se bude možné prokázat do 72 hodin od odběru.

V Rakousku a na Slovensku se koronavirus šíří rychleji než v Česku, v Německu a Polsku pomaleji

Množství nakažených i hospitalizovaných v Česku den ode dne roste a je tomu tak i ve všech sousedních zemích. Na Slovensku a v Rakousku se nákaza šíří ještě více. Jestliže po čtvrtku evidovaly české úřady 431 nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny, na Slovensku to bylo 749. V Rakousku činí dvoutýdenní incidence 534 případů na sto tisíc obyvatel. V Německu s 238 nakaženými na sto tisíc obyvatel byla situace v posledních dvou týdnech lepší a ještě nižší počet pozitivních testů vykazuje Polsko – 197 na sto tisíc obyvatel.