Senát chce jednat o přesunu pravomocí prezidenta podle jeho zdravotní prognózy

Senát bude iniciovat převod pravomocí prezidenta v závislosti na prognóze jeho zdravotního stavu (zdroj: ČT24)

Senát bude iniciovat převod pravomocí prezidenta v závislosti na prognóze zdravotního stavu Miloše Zemana, kterou si vyžádal, a pokud to bude třeba. Uvedl to po středečním jednání senátního bezpečnostního výboru jeho předseda Pavel Fischer. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček napsal na Twitteru, že se Zeman sejde s lídrem koalice SPOLU Petrem Fialou (ODS), žádost prezidentovi tlumočil kancléř Vratislav Mynář. Zeman je od neděle hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici na pracovišti intenzivní medicíny. Nemocnice se ohradila proti zpochybňování péče.

„V případě, jestli bude potřeba předat pravomoci, bude třeba jednat rychle,“ konstatoval Fischer. Termín je podle něj otázkou dalšího jednání, které nezáleží jen na senátorech. „Musíme doufat, že na to máme čas do zasedání sněmovny a že do té doby dojde k nápravě informovanosti,“ dodal. Ladislav Faktor z klubu ODS a Miroslav Balatka z klubu Starostů potvrdili, že další postup závisí na prognóze zdravotního stavu prezidenta.

Fischer se pozastavil nad tím, jak hradní kancelář informuje o stavu nejvyššího ústavního činitele. „Způsob, jak pozdě, nepřesně a zavádějícími výrazy se dozvídáme o zdravotní kondici prezidenta, je neuvěřitelný,“ prohlásil. Podle Fischera prezidentův tým selhal a nepostupuje v souladu s veřejným zájmem.

Kritika kancléře Mynáře

Senátor upozornil, že na oddělení intenzivní medicíny v Ústřední vojenské nemocnici, kde je Zeman umístěn, nebývají převáženi pacienti k plánované hospitalizaci. Za nemravné pak označil to, aby trestně stíhaný kancléř případně konal za hlavu státu. „Jedná se o bezpečnost státu,“ zdůraznil. Senát bude podle Fischera jednat v rámci standardních ústavních mezí. Příští týden o nich má jednat senátní ústavní komise.

Zemana zdravotníci převezli do ÚVN v neděli po poledni. Důvodem náhlé hospitalizace byly podle prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele nemocnice Miroslava Zavorala komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, což zdůvodnil absencí pacientova souhlasu. Mluvčí nemocnice Jitka Zinke v pondělí řekla, že Zemanův zdravotní stav je stabilizovaný.

K dalšímu programu prezidenta se Hrad vyjádřil ve středu. Prezident souhlasí se schůzkou s předsedou ODS a lídrem koalice SPOLU Fialou. Fialovu žádost Zemanovi tlumočil jeho kancléř Vratislav Mynář. Schůzka se podle mluvčího uskuteční „v pozdějším termínu“. Fiala novinářům řekl, že o setkání se Zemanem požádal prostřednictvím kancléře. Koalice SPOLU chce společně s koalicí Piráti a Starostové sestavit vládu.

Premiér Babiš také v úterý uvedl, že Zeman, se kterým se premiér setkal v neděli krátce před jeho hospitalizací, hovořil o tom, že když nastane chvíle, osloví s pověřením k sestavení vlády právě jeho. Ve středu sdělil, že je stále otázkou, koho prezident pověří jednáním o sestavení nového kabinetu. Rozhodnutí, zda by pověření případně přijal, chce vysvětlit nejdřív hlavě státu. Babiš nadále počítá s tím, že se Zemanem se bude chtít setkat, až se zlepší prezidentův zdravotní stav. Zároveň se podle Babiše ANO připravuje na opoziční roli.

Nemocnice odmítá výtky ohledně péče

ÚVN se také ve středu ohradila proti zpochybňování poskytované péče o prezidenta. V úterý Ovčáček oznámil, že Zeman poobědval meruňkové buchty a na středu si objednal vinnou klobásu s bramborovou kaší. Podle některých lékařů není taková strana vhodná pro pacienta umístěného na pracovišti intenzivní medicíny, který se navíc léčí kvůli cukrovce.

Zinke uvedla, že léčebný program každého pacienta včetně dietního režimu sestavují specialisté, a že se v médiích v souvislosti s hospitalizací téměř denně objevují spekulace, dezinformace a útočná vyjádření.

„V ÚVN platí, že dobro pacienta je nejvyšší zákon,“ poznamenala mluvčí. Nemocnice se podle ní musí řídit zákony a nemůže o pacientech zveřejňovat informace, když si to nevyžádají. „Každý pacient ÚVN je především vnímán jako člověk, který potřebuje léčbu, zdravotnickou péči, důstojné zacházení a pocit bezpečí,“ uvedla.

Prezidentovi i všem pacientům se podle ní v ÚVN dostává náležité péče. „Léčebný program každého pacienta, jehož součástí je také určení medikace i dietního režimu, sestavují specialisté v oboru a vždy odpovídá adekvátním zdravotním problémům, diagnóze i zdravotnímu stavu pacienta,“ napsala.

„Nemůžeme o pacientech podávat informace, ale můžeme se ohradit, je-li napadána nebo znevažována poctivá práce odborníků, umocněná empatií, lidským přístupem a pochopením pro potřeby pacienta,“ dodala.

Spekulace o skutečné povaze prezidentova stavu

Server Deník N ve středu uvedl, že prezidentův stav je vážnější, než jeho okolí přiznává. S odvoláním na tři zdroje z jeho okolí, státní správy a lékařského prostředí napsal, že současná povaha prezidentova onemocnění představuje pro výkon funkce zásadní omezení. Zeman podle serveru trpí jaterní encefalopatií, kterou způsobuje akutní nebo chronické selhání jater. 

Deník N a Radiožurnál již dříve uvedly, že Zeman trpí ascitem, tedy hromaděním vody v břiše kvůli problémům s játry. Že jsou potíže prezidenta spojené s játry řekl i někdejší prezident Václav Klaus, který ho v nemocnici navštívil během první hospitalizace.

Podle lékařů, které oslovil deník Aktuálně.cz, dva roky stará lékařská zpráva zveřejněná po prezidentově hospitalizaci problémy s játry nenaznačuje. Chronická cirhóza se přitom vyvíjí desítky let.