V úterý přibylo 470 nakažených, je to nejvíce za mimopracovní den od poloviny května

Denní počet nově odhalených případů koronaviru v Česku v úterý klesl na 470. Proti pondělí jich laboratoře potvrdily o 203 méně, v mezitýdenním srovnání bylo pozitivních testů o 128 méně. Na pokles má pravděpodobně vliv státní svátek – ve volných dnech se totiž méně testuje. V mimopracovní dny je úterní počet případů nejvyšší od poloviny května.

On-line přenos
Koronavirus – září
14:03

Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

13:30

Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

13:29

Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Ve sváteční úterý provedly laboratoře téměř třiatřicet tisíc testů, asi o osmatřicet tisíc méně než v pondělí a o třicet tisíc méně než před týdnem. 

Podíl odhalených případů nákazy na počtu testovaných v úterý rostl. V kategorii preventivních a plošných testů, které tvoří většinu prováděných, podíl nově potvrzených případů nemoci mírně stoupl z 0,41 procenta za předchozí úterý na 0,84 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních vzrostl z 2,48 na 3,05 procenta. Podíl pozitivních u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou testováni například lidé vykazující příznaky, se zvýšil ze 2,94 na 4,93 procenta.

Na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden 31 nově potvrzených případů. Mezi jednotlivými regiony je situace odlišná. Nejrychleji se onemocnění nyní šíří v hlavním městě, kde na sto tisíc obyvatel připadá v průměru padesát nových případů za posledních sedm dní. Následuje Moravskoslezský kraj se 47 případy.

Naopak nejlepší situace je v Libereckém kraji, kde je toto takzvané incidenční číslo na hodnotě sedm. Mezi okresy zůstává nejméně příznivá situace na Berounsku a Opavsku. V Berouně a okolí připadá na sto tisíc obyvatel zhruba 84 nových případů nákazy za posledních sedm dní, v okrese Opava je to o čtyři méně.

Státní zdravotní ústav ve středu informoval, že ke konci srpna eviduje 2198 případů, kdy se lidé nakazili opakovaně a měli příznaky nemoci. Od konce července počet narostl asi o 110. Výskyt opakovaných infekcí s příznaky je podle odborníků stále nízký. Kromě tohoto ústav zaznamenal 3305 případů možných reinfekcí covidem-19, u nichž minimálně jedna z epizod onemocnění byla bez příznaků.Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný člověk, ve středu nepatrně kleslo na 1,10. Předchozí den bylo o dvě setiny vyšší. Nad hodnotou jedna, která je hranicí pro zrychlování epidemie, se drží od 26. srpna.

Většinu zářijových hospitalizací tvoří neočkovaní

Od začátku epidemie, která v Česku začala loni na jaře, se koronavirus prokázal u 1,69 milionu lidí. Většina se uzdravila, 30 455 nakažených zemřelo. V nemocnicích je nyní s covidem 201 lidí, z toho 38 je ve vážném stavu. V posledních týdnech počet pacientů, u kterých je nutná hospitalizace, roste. Před týdnem jich bylo zhruba o 30 méně, v těžkém stavu 27 pacientů.

Z dat ministerstva zdravotnictví vyplývá, že za září potřebovalo hospitalizaci zatím 471 nakažených, přičemž 70,1 procenta z nich nebylo očkováno. Po dokončené vakcinaci se do nemocnic dostalo 127 lidí. Průměrný věk neočkovaných pacientů v nemocnicích je 55 let, u lidí s dokončeným očkováním pak 74 let. Na jednotkách intenzivní péče bylo za září 114 osob, z toho asi 72 procent neočkovaných. Bez vakcíny byli průměrně ve věku 61 let, očkovaní 73 let.

Celkový počet všech nových hospitalizací v září 2021
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Tempo očkování proti covidu dál klesá. V úterý zdravotníci podle dat ministerstva zdravotnictví aplikovali 583 dávek vakcíny, což je druhý nejnižší počet za celou dobu očkování. Méně jich bylo podáno jen na Nový rok, a to 266. Naopak nejvíce za jediný den, téměř 122 tisíc dávek, dostali lidé 10. června. V Česku se proti covidu očkuje od 27. prosince, od té doby bylo aplikováno přes 11,79 milionu dávek vakcíny. Ukončené očkování má přes 5,9 milionu lidí.

Plzeňský kraj ve středu ukončil provoz velkokapacitního očkovacího místa v Plzni. Od 12. března, kdy začalo pracovat ve zkušebním provozu, tam zdravotníci aplikovali přes dvaadevadesát tisíc dávek. Stalo se tak jedním ze tří největších vakcinačních center v kraji. Očkování pokračuje v nemocnicích, po kraji stále jezdí i mobilní týmy.