Na zmodernizované D1 na Benešovsku popraskal povrch. Kvůli opravě čeká řidiče dvoutýdenní omezení

Povrch dálnice D1 je poblíž vodní nádrže Švihov mezi 65. a 66. kilometrem poškozený. Připustilo to Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), podle kterého nastaly problémy s kvalitou betonu na úseku dlouhém 130 metrů. Na dálnici bude asi dva týdny omezen provoz.

Silničáři plánují, že modernizaci D1, která začala na jaře 2013, dokončí o prvním říjnovém víkendu. Necelý měsíc předtím se ale objevil nový problém – potíže s povrchem u křižovatky Loket. Povrch dálnice je v jízdním pásu ve směru na Prahu poškrábaný a popraskaný.

Beton je poškozený v úseku, jehož modernizace skončila loni na podzim, oprava podle ŘSD potrvá dva týdny. Začít by mohla 17. nebo 18. září, avizoval mluvčí ředitelství Jan Rýdl. Při opravě povrchu se bude jezdit obousměrně jedním jízdním pásem, zůstanou zachovány čtyři jízdní pruhy, budou však zúžené. Podle Rýdla budou opravy hotové před říjnovým termínem dokončení celé modernizace.

Silničáři tvrdí, že problém vznikl již po položení nového betonu, když se začal vymetat silnými ocelovými kartáči. „Pravděpodobnou příčinou je technologická nekázeň, kdy došlo k rozdílné konzistenci ve spodní a horní vrstvě krytu,“ řekl ředitel úseku kontroly kvality staveb ŘSD Jiří Hlavatý. Ve stavu, v jakém je, by podle silničářů povrch nejspíše nepřežil zimu – zatekla by do něj voda. Společnost Eurovia CS, která byla zhotovitelem stavby, podle Rýdla odpovědnost uznala a problematický úsek opraví v rámci reklamace, stát za to nebude nic platit.

Obdobně se vyjádřila i mluvčí Eurovie Iveta Štočková. „Jako příčina mikrotrhlin v povrchu vozovky se jeví rychlejší nástup navazujících technologií a nepředpokládané dramatické změny teplot v době začátku zrání betonu,“ dodala.

V současnosti se ještě pracuje na třech úsecích z dvaceti, do kterých silničáři modernizaci dálnice D1 rozvrhli. Po oficiálním završení oprav však ještě jedno omezení zůstane. Silničáři vyjmuli z celkové opravy dálnice mezi středočeskými Mirošovicemi a jihomoravskou Kývalkou most Šmejkalka. Zatím na něm musí řidiči pouze zpomalit na stovku, v příštích letech jej ale čeká rekonstrukce.