Inspekce obvinila dva členy prezidentské ochranky ze zpronevěry, píše Aktuálně

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila ze zpronevěry dva členy policejního útvaru pro ochranu prezidenta republiky. Podle webu Aktuálně.cz, který na vznesení obvinění upozornil, příslušníci prezidentské ochranky údajně kradli střelivo a obchodovali s ním. V případě odsouzení jim hrozí až dva roky vězení.

Obvinění příslušníků potvrdil žalobce Ondřej Šťastný z Městského státního zastupitelství v Praze. „Jsou podezřelí ze spáchání přečinu zpronevěry, za který jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. Trestné činnosti se měli dopouštět v rámci výkonu služby,“ řekl Aktuálně.cz.

Podle serveru ze zvolené právní kvalifikace vyplývá, že muži jsou obviněni ze způsobení škody deset tisíc až padesát tisíc korun.

O zadržení dvou členů policejní ochranky kvůli podezření z majetkové trestné činnosti informoval v polovině února server Lidovky.cz. Policisté podle něj byli zadržení přímo na pracovišti. Podle Deníku N pracovali v prezidentské ochrance jako instruktoři. Inspekci na možné nezákonné jednání bodyguardů upozornilo vedení útvaru.

Policejní Útvar pro ochranu prezidenta České republiky zajišťuje bezpečnost hlavy státu. Ochranu poskytuje rovněž bývalým českým prezidentům po skončení jejich funkčního období a dalším chráněným osobám v jejich blízkosti. Příslušníci útvaru se podílejí také na ochraně Pražského hradu.