Piráti žalují Babiše kvůli slovům o zdaňování velkých bytů a ubytování migrantů v nich

Pirátská strana podala žalobu na premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli jeho příspěvku na sociální síti, v němž tvrdil, že opoziční strana chce zdaňovat přebytečné metry bytů a nastěhovat do domácností migranty. Původně žádali Piráti od předsedy vlády omluvu, ten ji však odmítl s tím, že nemá zač se omlouvat.

„Premiér o Pirátech dlouhodobě lže, protože se bojí, že po následujících volbách přijde o moc a peníze, které dlouhodobě čerpá z kapes daňových poplatníků. Hlavní problém ovšem je, že se neštítí výmysly strašit běžné lidi, kteří už tak mají kvůli pandemii obav přehršle,“ uvedl po podání žaloby předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Premiér podle něj „nesmí jednat jako vrchní dezinformátor a děsit vlastní občany, tomu je nutné se v zájmu lidí postavit“.

Babiš uvedl, že se na žalobu těší. Ukáže se podle něj, co Piráti dělají. „Pravděpodobně si chodí pro nějaké příkazy do Evropského parlamentu, který by samozřejmě rád vedl tuto zemi,“ prohlásil.

Spor začal doutnat při červnovém jednání o nedůvěře vládě v Poslanecké sněmovně, kde Babiš prohlásil, že nechce „sdílet naši zemi“. Když čelil kritice, že ve své předvolební knize z roku 2017 sdílení naopak vyzdvihl, napsal na Twitter: „Ne povinně, jak to mají v plánu Piráti, co chtějí nejdřív mapovat byty, zdanit přebytečné metry a pak vám tam někoho nastěhovat. Nejlíp nějakého migranta.“

Piráti odmítli, že by něco takového chystali. Babiše vyzvali k omluvě. „Byli bychom neradi, kdyby pomluvy odkláněly pozornost od našeho pozitivního programu,“ konstatoval tehdy Michálek.

Babiš se odmítl omluvit. „Nemám se zač omlouvat a myslím, že to dobře ví,“ uvedl. Nyní následuje pirátská žaloba proti němu. Strana ji podala ke Krajskému soudu v Praze. „Snažili jsme se situaci řešit mimosoudní cestou, současný premiér ale odmítl. Jeho nové oblíbené slovo je 'pravda', tak snad ji bude říkat i u soudu,“ oznámila strana.