Čtvero potápěčů strávilo deset dní pod hladinou. Jde o český rekord

Události: Deset dní pod vodní hladinou (zdroj: ČT24)

Čtveřice potápěčů strávila deset dní pod vodou. V rámci vědeckého experimentu Aquakosmow Space 2021 tak v lomu u Lišova na Českobudějovicku ustanovila nový český rekord v době strávené pod hladinou. Potápěči přebývali ve speciální kabině, takzvaném kesonu.

„Všechno proběhlo v pořádku, lékařské vyšetření hned na začátku, když se vynořili, bylo také v pořádku. Jsou hodně utahaní, takže sedí v křesílkách a dýchají čistý kyslík z lahve, aby se jim prokrvil organismus,“ popsal za organizátory okamžiky po vynoření Jiří G. Souček. Celková rekonvalescence podle něj potrvá tři dny.

Pobyt pod vodou v kesonu byl zaměřený na analýzu fungování člověka a malé sociální skupiny za účelem zvýšení efektivity vzájemné součinnosti, komunikace a spolupráce uvnitř skupiny a mezi jednotlivými skupinami.

Posádku kesonu tvořili dva muži a dvě ženy. „Holky se vynořily o chvilku dřív, protože jsou lehčí, nemusejí dělat tak dlouhou dekompresi,“ řekl Souček. Pod hladinou strávily deset dní 27 minut a 37 vteřin. Dvojice potápěčů se vynořila po deseti dnech, 34 minutách a čtyřech vteřinách.

„Mně se začalo stýskat třetí den. Podle mě to v tom prostředí člověk vnímá úplně jinak,“ svěřila se potápěčka Nikola Trnková. Dopady izolace vyhodnotí Kateřina Sýkorová Bernardová se svým týmem. „Bude mě zajímat, jak komunikovali, jak spolupracovali, bude mě zajímat míra jejich důvěry,“ nastínila.

Izolační experiment začal 25. června. Je součástí podpůrných projektů sloužících pro vesmírný výzkum, pro výběr a přípravu posádky pro dlouhodobé lety. Kabina, ve které posádka byla, je přes šest metrů vysoká a má průměr přes dva metry. Vejde se do ní až osm potápěčů. Zařízení disponuje dvěma ložnicemi, do nichž se vstupuje ve střední části, trvalou výměnou vzduchu, přívodem elektrické energie, vnitřním a vnějším osvětlením, komunikačními a nouzovými prostředky.

„Stav beztíže, který je ve vesmíru, je asi nejpodobnější tomu, co se dá zažít tady pod vodou,“ podotýká potápěč David Vondrášek, který pod hladinou také deset dní pobýval. Už v minulosti ale stanovoval i dosavadní české rekordy. Nejprve v roce 2015 vydržel sám v kesonu více než sto hodin. Před dvěma lety byl se svým bývalým studentem pod vodou sedm dní. V obou případech šlo o pobyt ve stejném lomu u Lišova.

Počasí experiment komplikovalo, potápěči ale nic nepoznali

V uplynulých dnech komplikovalo posádce pobyt pod vodou počasí. „Nad lokalitou se několikrát přehnaly mohutné bouřky, které silně poničily okolí, a dokonce dvakrát vypadl elektrický proud. Tento problém byl podpůrným týmem na břehu okamžitě vyřešen připraveným generátorem, potápěči dole nic nepoznali. Dokonce si pochvalovali, jak báječně se jim v noci prý spalo,“ uvedl Souček.

S pokusy s pobytem člověka pod vodou začal v 60. letech minulého století francouzský oceánograf Jacques-Yves Cousteau. Jeho rekord v podobě třiceti dnů prožitých pod hladinou překonal v roce 2014 o jeden den jeho vnuk Fabien.

V bývalém Československu se uskutečnil podobný experiment v roce 1967. V projektu s názvem Permon strávili jeho aktéři Vilém Kocián a Vladimír Geist v zatopeném lomu ve Svobodných Heřmanicích v nynějším Moravskoslezském kraji v hloubce pětadvacet metrů pod hladinou 102 hodin.