Vyloučení Ruska a Číny z dostavby Dukovan je oprávněné, soudí Žáková. Podle Luzara zůstala jen druhá liga

Události, komentáře: Senátorka Žáková a poslanec Luzar o Dukovanech (zdroj: ČT24)

Lex Dukovany, zákon, který mimo jiné brání ruským a čínským firmám podílet se na výstavbě nového jaderného bloku, do měsíce projedná Senát. Senátorka Hana Žáková (nestr. za STAN) v pořadu Události, komentáře řekla, že považuje hrozby z těchto dvou států za reálné. Naopak poslanec za KSČM Leo Luzar se domnívá, že ve výběru firem zůstala jen druhá liga, což povede k mnohaletému zpoždění dostavby.

Horní komora by podle předběžné dohody vlády a opozice měla do zákona prosadit i pojistku větší parlamentní kontroly. Poslanci by o vráceném návrhu mohli hlasovat na začátku září. Další variantou je pak mimořádná schůze během léta.

Žáková (předsedkyně senátního podvýboru pro energetiku a dopravu) věří, že i díky pondělnímu rozesílání bezpečnostních dotazníků do Francie (firma EdF), Jižní Koreje (KHNP) a USA (Westinghouse) už k žádnému dalšímu zpoždění ve výstavbě dukovanského bloku nedojde. 

Události ČT: Senátní výbory se budou zabývat zákonem lex Dukovany (zdroj: ČT24)

Luzar (člen hospodáského výboru sněmovny) k tomu uvedl, že to, co se nyní odehrává, je tanec na pohřbu české energetiky. Zdůraznil, že Česko by se mělo zajímat o energetickou bezpečnost pro své občany za co nejlepší ceny. Na námitku, že by se měla vzít v úvahu hlavně bezpečnost a strategická nezávislosti Česka, uvedl, že ani firmy zbývající v tendru nejsou bez problémů. Hovořil tak například o neprůhledné vlastnické struktuře firmy Westinghouse či o tom, že jihokorejská a francouzská firma nemají vhodné zkušenosti pro tak velký blok, jaký se připravuje v Dukovanech. 

Žáková by pak sice uvítala možnost využít malé modulární jaderné bloky, ty ale nyní nejsou na trhu s potřebným prověřením. Je to až šance pro vzdálenou budoucnost.

Firma Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ v podělí rozeslala dopis a zahájila bezpečnostní posouzení třech zájemců o stavbu nového jaderného bloku v dukovanské elektrárně. Oslovena byla francouzská společnost EdF, americký Westinghouse a jihokorejská společnost KHNP. Podle předpokladů tak bezpečnostní dotazník neobdržela ruská společnost Rosatom a čínská společnost CGN, které se česká vláda rozhodla do chystaného tendru nepozvat.

Všechny relevantní informace k bezpečnostním otázkám mají uchazečí předložit ČEZ do konce letošního listopadu a vláda poté rozhodne, kteří zájemci budou přizváni do tendru. Termín je až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Cílem bezpečnostního posouzení je zhodnotit všechny potenciální dodavatele a získat informace potřebné pro zajištění bezpečnostních zájmů.

Co všechno dotazník zjišťuje

Podle firmy ČEZ jde především o vyjasnění vlastnické struktury, dodavatelského řetězce, vazeb dotčených subjektů se státem, problémy s realizací projektů, obvinění a jiné problémy v projektech jaderných zdrojů, transfer technologií a know-how a další.

Za účelem zodpovězení otázek v bezpečnostním posouzení obdrží potenciální uchazeči i kompletní předběžnou dokumentaci, což má přispět k urychlení následného zpracování nabídek těch uchazečů, kteří budou finálně do výběrového řízení přizváni.

Nový jaderný blok v Dukovanech bude zřejmě plně financovat státní sektor. V současných cenách by podle dřívějších informací měl stát zhruba šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun), někteří experti ale upozorňují na to, že cena bude vyšší. S vítězem tendru by měla být uzavřena smlouva do konce roku 2024. Podle současných předpokladů by pak měl nový blok fungovat od roku 2036.