Dva čeští vojáci čelí stíhání kvůli smrti Afghánce. Úřady k věci mlčí

Události: Obvinění vojáci z Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Dva čeští vojáci čelí stíhání kvůli údajnému podílu na smrti vraha jejich kolegy. Informaci přinesl týdeník Respekt. Afghánský bojovník zastřelil na základně v Šindándu českého psovoda Tomáše Procházku. Útočníka následně vyslýchali čeští a američtí vojáci. Po několika hodinách atentátník zemřel. Událost vyšetřují i ve Spojených státech.

Procházku zastřelil muž v afghánské uniformě, když se vojáci vraceli autem na základnu Šindánd. Útočníka Vahidulláha Chána zadržely afghánské jednotky, vyslechly ho a předaly na dvacet minut Čechům. Následně se z místnosti ozývaly výkřiky, a když posléze čeští vojáci předávali zajatce americkým kolegům, krvácela mu tvář a na těle měl řadu podlitin.

Informace o možné násilné smrti poprvé zveřejnil americký list The New York Times. Ministerstvo obrany tehdy ujišťovalo, že čeští vojáci se žádného mučení nebo bití nedopustili. „My to odmítáme a vyšetřování to podle nás potvrdí, ale detaily v tuto chvíli sdělovat nemůžeme,“ konstatoval v listopadu 2018 mluvčí resortu Jan Pejšek.

„Je jasné, že v okamžiku, kdy skončil český výslech, který trval zhruba dvacet minut, tak Vahidulláh Chán nebyl v tak žalostném stavu,“ řekl Jaroslav Spurný, novinář týdeníku Respekt. „Z toho se zdá, že větší podíl (na zabití) měla americká strana,“ dodal.

„Je to téma, se kterým se musíme poprat. Mnohem horší by bylo, kdybychom to nevyšetřovali,“ řekl senátor Pavel Fischer (nestr.). „V tomto smyslu to může být i dobrá zpráva, že u nás funguje právní stát,“ dodal. 

Události, komentáře: Senátor Pavel Fischer a novinář Jaroslav Spurný k vyšetřování českých vojáků (zdroj: ČT)

Stíhání

Od té doby se ministerstvo ani armáda k této kauze nevyjadřují. „K tomuto případu si vyhradilo veškeré informace sdělovat Krajské státní zastupitelství v Brně,“ sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Rovněž mluvčí brněnských žalobců potvrdil, že v této fázi neposkytne bližší informace.

Dvojici příslušníků 601. skupiny speciálních sil, která vedla výslech Chána, teď podle Respektu stíhá vojenská policie. K věci se odmítl vyjádřit i obviněný český voják.

Po českých vojácích vyslýchali Chána také američtí. Podle dokumentů z vyšetřování ho předali zpět ještě v horším stavu. Dvojice hlídajících vojáků dle Respektu čelí obvinění z neposkytnutí pomoci a porušení pravidel strážní služby.

Už před dvěma lety Vojenská policie obvinila čtveřici důstojníků z toho, že neohlásili, co se na základně Šindánd stalo. Státní zástupce pak ale stíhání zastavil a kauzu vrátil do fáze prověřování.