Novela by degradovala učitelskou profesi, míní Maláčová. Pekarová Adamová trvá na uzákonění 130 procent průměrné mzdy

Hosty Událostí, komentářů byly Jana Maláčová a Markéta Pekarová Adamová (zdroj: ČT24)

Učitelé budou dál čekat na zákonnou garanci vyšších příjmů. Normu, která by jim přiznala 130 procent průměrné mzdy, sněmovna v úterý neprojednala. Před časem ji přitom podpořila. Po vrácení Senátem ale ztratila podporu koalice. Důvodem, proč ČSSD obrátila, je podle místopředsedkyně strany a ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové návrh zákona o nepedagogických pracovnících. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové by přinesli do vzdělání pestrost. Ta zároveň trvá na zákonném navýšení mzdy.

„My jsme proti tomu, aby docházelo k degradaci učitelské profese. To znamená, že nechceme, aby na základních školách učili nekvalifikovaní učitelé. To v té novele obsaženo je,“ zdůvodnila Maláčová stanovisko ČSSD.

Když návrh sněmovna horní komoře poslala poprvé, existoval prý podle ministryně příslib Senátu, že část o nepedagogických pracovnících opraví. „Dohoda byla, že se to v Senátu opraví, nestalo se tak,“ sdělila.

Hlasování nakonec zablokovala TOP 09. „My jsme to zablokovali ve smyslu, že se dnes (v úterý, pozn. red.) nedostalo na hlasování a dostane se, pevně doufám, co nejdříve. Tak, aby byla větší šance, že to skutečně projde,“ řekla Pekarová Adamová s tím, že chce jednat s ostaními stranami.

Maláčová také argumentovala, že 130 procent průměrného platu učitelé dosáhnou už letos. „My si myslíme, že místo toho, aby se učitelům slibovali holubi na střeše nad rámec toho, čeho už letos dosáhnou, tak připravujeme společně s ministerstvem školství konkrétní pomoc učitelům,“ avizovala. Podle ní by mělo jít o příplatky za třídnictví. To považuje za konkrétní pomoc, která může pomoci řešit akutní nedostatek pedagogů.

„Chceme, aby pedagogové tuto jistotu (130 procent, pozn. red.) v zákoně měli. A ta proklamace, že už se tak letos stane, pro mě není dostačující. Ve chvíli, kdy to bude v zákoně, tak je to celkem jiná váha,“ argumentovala Pekarová Adamová. Ta zároveň nevidí důvod, proč by nepedagogičtí pracovníci, kteří budou splňovat podmínky zákona, nemohli učit. Lidé z praxe podle ní přivádí do vzdělávání pestrost.

Propouštění úředníků

Předsedkyně TOP 09 kromě navýšení platů učitelů ale zároveň považuje za nutné snížit rozpočtový schodek. „Vidíme možnost propouštění lidí ve státní správě, kteří by se určitě velmi dobře uplatnili v soukromém sektoru,“ navrhla. Podle ní by bylo možné propustit až 13 procent úředníků, tedy desítky tisíc lidí. Připustila ale, že taková změna se nemůže odehrát z roku na rok.

Maláčová ale takové řešení nepovažuje za spravedlivé. Pro úspory desítek miliard korun totiž podle ní nestačí propustit úředníky, ale také například hasiče či zdravotní sestry, kteří stáli během pandemie v první linii. Pekarová Adamová ale tyto úvahy zavrhla.

Ačkoliv ministryně souhlasí s tím, že spořit je potřeba, vláda nyní navrhuje 300 korun k růstu důchodu navíc. Zvýšení penze má nyní projednat sněmovna. Podle propočtu ministerstva financí na dodatečné navýšení v příštích třech letech má jít zhruba 33 miliard korun.

„Já si nemyslím, že ty obrovské náklady za covid by měli odnést ti nejslabší, a to jsou důchodci,“ argumentovala Maláčová. Kritizovala například zrušení superhrubé mzdy. Pekarová Adamová k tomu podotkla, že vládní koalice je tou, která schodky rozpočtu schvaluje.