Epidemie dál ustupuje, v pondělí přibylo 386 nakažených

V pondělí v Česku přibylo nejméně případů koronaviru připadajících na tento den od 31. srpna, a to konkrétně 386. Nakažených je tak za týden na sto tisíc obyvatel méně než 21. Od úterý už žáci ani učitelé také na většině území Česka nemusí nosit během výuky roušky a na kulturních akcích smí být nově tisíc lidí uvnitř a dvojnásobný počet venku. Zároveň začala platit také jednotná pravidla prokázání bezinfekčnosti. Od 1. července už nebude povinné ani testování na koronavirus ve firmách.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Epidemie koronaviru je v Česku dál na ústupu. Klesají jak počty nakažených, tak hospitalizovaných s covidem – těch je aktuálně 281. Nejvyšší je nyní počet případů nákazy na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní v Jihočeském kraji nad 33, nejnižší v Karlovarském kraji těsně nad pěti.

První dávku vakcíny už dostaly více než čtyři miliony zájemců, plně ukončené očkování má téměř 1,8 milionu lidí. Pondělních 110 242 očkovacích dávek proti covidu představovalo o desetinu vyšší počet než před týdnem. Denní počet dávek se v posledním květnovém týdnu dostal nad sto tisíc ve třech pracovních dnech, minulý týden už ve čtyřech dnech s výjimkou právě pondělí. Nad 110 tisíc dávek za den zdravotníci v Česku rozdali zatím čtyřikrát.  

Vzhledem k ustupování epidemie mohla vláda zmírnit další protiepidemická opatření. Ve většině českých škol se od úterý tak smí už učit bez roušek a ochrana dýchacích cest není nutná ani v zaměstnání, pokud lidé mají své místo v kanceláři. V obou případech to ale neplatí pro kraje Zlínský, Jihočeský a Liberecký, kde je stále horší epidemická situace.

Události: Změny v epidemických pravidlech (zdroj: ČT24)

Předseda Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) žádá ministerstvo zdravotnictví, aby pokyn o nošení roušek přehodnotilo. „Respektuji epidemiologická čísla, ale je nesmysl, aby v okrese Strakonice musely děti ve škole roušky mít a v sousedním okrese Klatovy, kde je výskyt násobě vyšší, ne,“ vysvětluje Kuba, proč se domnívá, že o rouškách by se mělo rozhodovat po okresech.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) lze rozhodovat na úrovni okresů v případě, že se bude situace dále zlepšovat a regionů s horším výskytem covidu bude méně. Nyní je dle Vojtěcha problematických jedenadvacet okresů, což je složité z hlediska komunikace.

Respirátory stále zůstávají povinné v celé zemi v hromadné dopravě nebo v obchodech. Ministr zdravotnictví ale naznačil, že by od července mohlo dojít k menším úpravám.

S úterým se také zvyšuje počet povolených diváků na kulturních akcích na tisíc lidí uvnitř a dva tisíce venku. Stále ale také platí, že je možné naplnit v obou variantách jen polovinu hlediště. Maximální kapacita padesáti procent se týká také bazénů, wellness center či saun. V těchto provozech nemusí návštěvníci nosit roušky.

Samotestování může být rizikem

Jednotná jsou od úterý také pravidla prokázání bezinfekčnosti. Lidem na kulturních akcích a ve službách, stejně jako v restauracích, platí nově všechny druhy testů včetně samotestů nebo čestné prohlášení, jak rozhodla vláda. Podle epidemiologa Rastislava Maďara ale sjednocení pravidel poškodí systém ochrany populace a nahraje lidem, kteří se chtějí testům vyhnout. Na nerovné podmínky si doposud stěžovali například pořadatelé kulturních událostí.

Možnost samotestování by úplně vyloučila také Jana Jaklová Dytrtová z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR a Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Jak uvedla pro Českou televizi, odběr bez dohledu nemá podle ní téměř žádnou vypovídací hodnotu. Zvláště pokud se přihlédne k tomu, že levné antigenní testy, které jsou na trhu za třicet až padesát korun, mají senzitivitu asi okolo třiceti procent, jak připomněla.

„Buď PCR test nebo antigenní test z profesionálního odběrového místa, případně očkování nebo doklad o tom, že nemoc prodělali,“ zdůraznila s tím, že pouze tyto doklady by uznávala jako potvrzení o bezinfekčnosti.

Ministr zdravotnictví ale před falšováním testů varuje: „Kdyby vědomě třeba lhali nebo falšovali dokument či čestné prohlášení, tak to už by mohla být třeba i trestněprávní odpovědnost, pokud by byli nakaženi a někoho by nakazili.“

Vláda v pondělí také rozhodla o tom, že od 1. července nebude povinné pravidelné testování na koronavirus v zaměstnání u živnostníků ani ve školách, což se může týkat třeba letních termínů zkoušek na univerzitách. Podle rozhodnutí kabinetu se od úterý také zmírnily podmínky pro návštěvy zdravotnických zařízení a zařízení sociální péče.

Pořadatelé táborů žádají změnu v pravidlech testování

Naopak nepříjemně překvapení jsou pravidly pro testování pořadatelé letních táborů. Jejich účastníci se totiž budou muset testovat každých sedm dní. Před odjezdem na akci pro ně budou platit stejné podmínky jako jinde. To organizátoři uvítali, frekvence testů se jim ale nezamlouvá.

„Žádáme ministerstvo zdravotnictví o změnu pravidel pro tábory. Nevidíme důvod pro opakování testů na táborech každých sedm dnů,“ shodli se organizace sdružené v České radě dětí a mládeže, Asociaci dětské rekreace a Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže.

Podle nich by opakované testování představovalo organizační i finanční zátěž, kterou by nesli rodiče nebo organizátoři táborů. „Je těžko představitelné, že by organizátoři dokázali přesunout děti po sedmi dnech na oficiální testovací místa, kde by byly testy zdarma,“ upozornili. Podle nich není důvod, aby se děti testovaly, pokud budou v homogenních skupinách a nepřijdou do kontaktu s veřejností mimo tábor.