V úterý přibylo 658 případů covidu. Nárůst počtu nakažených je skoro o polovinu nižší než před týdnem

V úterý přibylo v Česku nejméně nakažených za všední den od 7. září 2020, a to 658 případů. Nárůst je tak skoro o polovinu nižší než před týdnem. K očkování se můžou hlásit už i lidé nad 30 let, od půlnoci se pro ně otevřel registrační systém.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Denní nárůsty množství nakažených klesají postupně už od začátku března, kdy se dostaly na téměř sedmnáct tisíc. A výrazně se v posledních týdnech snižují také počty úmrtí. Ještě na začátku května se denně pohybovaly až kolem čtyřiceti, zatímco v uplynulém týdnu už nepřesáhl počet zemřelých za den dvacítku.

Incidenční číslo kleslo podle aktuálních údajů ve srovnání s předchozím dnem ve všech regionech. Nejnižší je stále v Karlovarském kraji, kde se dostalo až na pouhé čtyři případy nákazy na sto tisíc obyvatel za týden. Nejvyšší zůstává ve Zlínském kraji s 65 případy. 

O půlnoci byla také oficiálně spuštěna registrace k očkování i pro lidi ve věku 30 až 34 let, kterých je přes 722 tisíc. Registrovat se ale bylo možné už o hodinu dříve. Od 1. června by se systém měl otevřít i pro ty nad 16 let. Očkovat by se tak měli mít možnost už všichni, pro které jsou vakcíny v současné době schválené.

Podle premiéra Andrej Babiše (ANO) by se mohly proti covidu brzy očkovat i děti od dvanácti let, uvedl po jednání unijního summitu v Bruselu. Podmínkou ale je, aby Evropská agentura pro léčivé přípravky schválila vakcíny firem Pfizer/BioNtech pro tuto věkovou kategorii. To se očekává ještě do konce května. 

S očkováním pomůže armáda

S vakcinací v Národním očkovacím centru v Praze v hale O2 universum bude pomáhat také 220 vojáků aktivní zálohy, rozhodl náčelník generálního štábu Aleš Opata. Ti vypomohou personálu Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v očkovacím centru od 14. července do 15. srpna. Nasazeni budou ve směnném režimu a doplní sedmdesát profesionálních vojáků, kteří v centru od jeho otevření slouží jako asistenti a dohlíží na jeho chod a bezpečnost.

Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové je nasazení aktivní zálohy pilotním projektem. „Záložníci pomáhali po celou dobu pandemie jako dobrovolníci různými způsoby. Teď nastal čas je povolat do služby. Chceme také ověřit proces hromadného povolávání aktivní zálohy, který se od roku 2016 řídí novou legislativou,“ uvedl Opata. 

Očkováno bylo v úterý asi osmdesát tisíc lidí, od začátku vakcinace na konci loňského prosince tak bylo už celkově podáno v Česku 4,82 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno je 1,28 milionu lidí. Vláda minulý týden také rozhodla, že se lidé nemusí tři týdny po první injekci prokazovat negativním testem na covid.