Na covid pasech se shodli v EU, čeští poslanci je zatím zrychleně neprojednali

Události: Covid pasy (zdroj: ČT24)

Na rychlém zavedení takzvaných covid pasů se na summitu shodly špičky evropských zemí. Doklad má usnadnit třeba cestování, pomůže prokázat, že je člověk očkovaný, má test nebo nemoc prodělal. Novelu, která má vydávání certifikátů v Česku umožnit, podpořil také sněmovní zdravotnický výbor. Sněmovna ji ale odmítla projednat zrychleně.

K přílivu turistů nejen do Řecka má přispět takzvaný covid pas, čili doklad o prodělaném covidu-19, testování nebo očkování. Celoevropský systém se má spustit nejpozději v červenci.

„Věřím, že ještě před prvním červencem budeme schopni ten národní covidpas využívat pro cestování se zeměmi, kde máme uzavřeny bilaterální dohody,“ myslí si ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Pro českou diplomacii jsou teď prioritou státy, kam Češi rádi jezdí - třeba Chorvatsko nebo právě Řecko.

Řekové doufají, že se letošní letní sezona alespoň přiblíží období před pandemií. Podle místních loni nevěděli, co čekat, teď už věří, že se situace zlepší. Zavedení pasů se mělo v Poslanecké sněmovně na návrh vládní koalice projednat ve stavu legislativní nouze za jediný den, to ale neprošlo.

„Já se bojím, vzhledem k datu, které máme, v klasickém prvním, druhém a třetím čtení nejsme schopni ten zákon přijmout,“ komentoval předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Normu, která má připravit právní rámec pro evropské covidpasy, doporučil odsouhlasit zdravotnický výbor. Opozice ji ale kritizuje.

„Sám zákon je legislativní paskvil, jde nad rámec toho, co má covidpas obsahovat,“ myslí si místopředseda výboru pro zdravotnictví Petr Třešňák (Piráti). „Z mého pohledu je potřeba daleko lépe zákon připravit a měl by být v souladu s tím, co navrhuje Unie, aby ti lidé nakonec nemuseli mít více covidpasů,“ říká člen zdravotnického výboru Vlastimil Válek (TOP 09).

Doklad ideálně od prvního června

Kdy sněmovna zavedení covidpasů projedná, zatím není jasné. Vláda chce přístup ke covid pasu umožnit už od 1. června. Lidé ho budou moct najít na webových stránkách ocko.uzis.cz. Vyřídit si ho má být možné i na pobočkách CzechPointů třeba na poště.

Portál, kde bude možné covid pas získat, je přístupný už nyní; na stránkách je nutné nejprve zadat rodné číslo a číslo občanského průkazu. Na mobilní telefon pak přijde speciální kód. Po jeho zadání se zobrazí výpis a informace například o tom, že daný člověk byl očkovaný. Uvedeno je datum, typ vakcíny, šarže a také očkovací místo. Od 1. června by se na webové stránce měl objevit i QR kód.

„Vy se tím budete prokazovat. Tak například, když se dostanete na hranice, tak třeba rakouský celník vám přes jeho aplikaci naskenuje QR kód a dá mu to odpověď, že je kód validní a tím pádem vás pouští dál,“ popisuje vládní zmocněnec pro informační technologie Vladimír Dzurilla.

Data zadávají očkovací centra, praktičtí lékaři, krajské hygienické stanice a laboratoře. Covidpas bude možné získat i přes aplikaci. Ta se teď schvaluje a k dispozici má být také od 1. června.

Cesty do zemí s vysokým rizikem
Zdroj: ČT24

Cestovatelský semafor

Aktuálně jsou země rozdělené podle míry rizika. Všechny okolní státy jsou ve skupině s vysokým rizikem. A červenou barvu má i většina tradičních destinací pro dovolené včetně Chorvatska.

Při odjezdu do těchto zemí je nutné mít negativní test, potvrzení o očkování nebo o prodělaní covidu-19. Přesné podmínky se ale v jednotlivých státech můžou lišit.

Při návratu do Česka hromadnou dopravou, třeba letadlem, je nutný test ještě před odjezdem z navštívené země. Pro individuální dopravu to neplatí. Všichni, kromě očkovaných, ale musí po příjezdu do pěti dnů podstoupit PCR test. Čtrnáct dní mají taky povinnost nosit všude respirátor.