Policie navrhla obžalobu podnikatele Kočky, je obviněn z krácení daní

Události: Návrh obžaloby podnikatele Jana Kočky (zdroj: ČT24)

Policie navrhla státnímu zástupci obžalobu v kauze pražského podnikatele Jana Kočky. Podle detektivů je součástí skupiny 26 obviněných, která pomocí fiktivních faktur připravila stát na daních zhruba o 150 milionů korun. Obviněna je i Kočkova úklidová firma Prostor.

Jan Kočka byl ještě před třemi lety aktivní člen pražské ČSSD a vlivný podnikatel. Podle policie měl ale figurovat v řetězci lidí a firem, který okrádal stát.

„Měly probíhat fiktivní obchody za neexistující služby, například úklidové, kdy tímto způsobem měla být krácena daň. Celková škoda činí 144 milionů korun,“ řekl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

„Jan Kočka jako statutární zástupce společnosti Prostor v úmyslu zkrátit daň nechal zaúčtovat faktury za fiktivní služby ve výši 406 milionů korun,“ stojí v policejním usnesení o zajištění nemovitosti.

Kromě Kočky navrhuje policie obžalovat dalších 25 lidí a čtyři firmy. V kauze figuruje dvacítka firem, která podle detektivů nevykonávala žádnou činnost. Vyšetřovatelé uvádějí, že na jejich účty přicházely peníze za smyšlené služby.

Sám Kočka od počátku jakoukoliv vinu odmítá. „Nic nezákonného jsem neudělal, nehodlám se k tomu vyjadřovat,“ uvedl obviněný podnikatel.

Rodina Kočkových byla známa pořádáním Matějské poutě. Objevila se i v takzvané Kubiceho zprávě o prorůstání organizovaného zločinu do politiky, a to kvůli kontaktům na ruskojazyčné podsvětí. „Mě už to o té mafii docela unavilo. Ať lidi přestanou číst Kmotra, ať jdou ke mně buď do práce, nebo jdou se mnou dělat a uvidí, co jsem za banditu,“ říkal Kočka v dubnu 2009.

Kočka v minulosti podnikal i v oblasti nemovitostí. Jeho firma Prostor dostala už v roce 2010 zakázku na úklid města od Pražských služeb. Pražský magistrát ukončil spolupráci s firmou Jana Kočky Prostor v roce 2018. Městská společnost Pražské služby si vybrala nového subdodavatele.