Ráno bylo mrazivé, v Orlickém Záhoří naměřili minus 27 stupňů. V dalších dnech se oteplí

Události: Mrazivé počasí posouvalo rekordy (zdroj: ČT24)

Teploty v pondělí nad ránem klesly místy pod minus dvacet stupňů Celsia, především na severovýchodě země. Největší mráz byl nad ránem v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, kde meteorologové naměřili minus 27,0 stupně. Vyplývá to z průběžných údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Teploty klesaly hluboko pod bod mrazu hlavně v místech, kde se v noci na delší dobu vyjasnilo. Kromě Orlického Záhoří bylo nad ránem velmi chladno také v Hošťálkové na Vsetínsku. Teplota tam klesla na minus 24,3 stupně Celsia. Ve Zlínském kraji zaznamenali meteorologové teplotní rekord také ve Štítné nad Vláří, kde naměřili minus 23,6 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 2017 tam byl minus 15 stupňů Celsia.

Téměř osm desetiletí starý teplotní rekord padl ráno v Rýmařově na Bruntálsku v Moravskoslezském kraji. Teploměry tam klesly na minus 24,2 stupně Celsia. Dosavadní minimum pro tento den tamní měřicí stanice zaznamenala v roce 1942, kdy rtuť klesla na 21 stupňů Celsia po nulou. Pod minus 22 stupňů se teplota dostala například v Opavě. 

Horská služba v Beskydech v souvislosti s mrazivým počasím upozornila, že v posledních dnech často zachraňovala špatně oblečené turisty. „Někteří se v mrazech brodili hlubokým sněhem v teplácích a teniskách. Lidé by neměli přeceňovat síly a do hor vyrážet dobře oblečení,“ řekl náčelník Horské služby Bekydy Radan Jaškovský.

V Olomouckém kraji padly teplotní rekordy na třech místech. Naměřeny byly v Bělotíně na Přerovsku, v Dubicku na Šumpersku a v Luké na Olomoucku. „V Bělotíně jsme naměřili minus 20,9 stupně, dosavadní rekord byl z roku 1986, a to minus 13 stupňů. V Dubicku bylo minus 16,3 stupně.

Dosavadní rekord byl z roku 1979, a to 15,3 stupně pod nulou. V Luké u Litovle klesla teplota k 13,9 stupně pod nulou. Dosavadní nejvyšší hodnota byla o půl stupně vyšší a zaznamenána byla v roce 1982,“ uvedl řekl Eduard Jarcovják z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Ještě nižší teploty než některé dosavadní rekordy zaznamenaly stanice i na ostatních místech kraje, rekordy tam však překonány nebyly. „Například v Jeseníku teplota klesla až k minus 17,6 stupně, v Přerově bylo 17,4 stupně pod nulou a v Šumperku dokonce 21,2 stupně,“ doplnil Jarcovják.

Mrazivé počasí způsobilo v Královéhradeckém kraji problémy autobusové společnosti BusLine. Ranní spoj z Hořic například nevyjel kvůli zamrzlému autobusu. S podobnými problémy se potýkaly i další autobusy.

I přes silné víkendové mrazy je led na vodních nádržích v Jihomoravském kraji nestabilní. Na mnoha místech prosakuje voda a led se láme už u břehu. Na Brněnské přehradě tloušťka ledu nepřesahovala při nedělním měření pět centimetrů. Strážnici tak varují před vstupem na vodní plochu.

Oteplí se, ale bude sněžit

Výstrahu před mrazem ČHMÚ vydal do pondělních deseti hodin. Už během dne se teploty dostaly nad nulu na jihozápadě Čech. Způsobila to okluzní fronta, která přinese oblačnost a postupně se bude přesouvat směrem k východu. Na většině území by mělo slabě a občasně sněžit.

„V dalších dnech očekáváme teploty mezi nulou a pěti stupni Celsia. A při svitu může být kolem sedmi stupňů,“ avizuje meteorolog ČT Michal Žák. Mírná obleva bude i na horách. O víkendu se očekává další ochlazení, s dalšími rekordy už meteorologové ale nepočítají.

Oblačno až zataženo a sněžení lze čekat i v úterý, kdy by v Čechách mohly teploty vyšplhat nad nulu. Sněžení bude přecházet v déšť a může vznikat ledovka. Od středy pak bude nad nulou i na horách a v nížinách může být uprostřed týdne místy i kolem pěti stupňů Celsia. Ke konci týdne se sice na horách opět ochladí, v nížinách ale zůstanou nejvyšší denní teploty kolem dvou stupňů, avizuje ČHMÚ.

Srážky budou během pondělí sněhové, v úterý večer a ve středu od jihozápadu postupně dešťové, a to i na horách. V pátek se na hory vrátí sněžení a o víkendu by mělo sněžit i ve středních polohách.